Sarı İmparator (Aulonocara Baenschi) Üretimi Bakımı Akvaryumu Hepsi ve Daha Fazlası

Sarı İmparator Aulonocara Baenschi

Malavi gölünün birçok alanında bulunan sarı imparator balığı çok eşli ciklet türüdür. Sarı imparator balığı nı akvaryum ortamında üretmek oldukça kolaydır.

 

Latincedeki İsmiAulonocara baenschi
Coğrafik KökeniMalavi Gölünün Nkhomo Reef (Benga’nın yakınlarında)
Yaşam AlanıMalawi geçiş habitatında yaşamaktadır. Bu habitatta kayalık kıyılar, seyrek kayalıklı kumluk alanlara yer verir. Habitat hem kaya hem kum barındırır. Su genellikle 4-6 m. arasındadır. 10-16 m derinlikte de gözlenmiştir. Balıktan balığa değişen bir şekilde ya oyuklarda ya da büyük gruplar halinde yaşarlar. Erkeklerin kumluk bölgedeki seyrek kayaların arasında bölgeleri vardır, dişiler ise grup halinde görülür.
BeslenmeBütün Aulonocara türlerinde olduğu gibi kafa kısmında alıcı sensörler vardır. Bu sensörler sayesinde göl tabanının altındaki kurt, salyangoz, böcek larvası gibi canlıların hareketlerini algılarlar. Avlarına ulaşmak için oradaki kumu ağızlarına alarak solungaçları yardımıyla süzerler. Doğada etçil olarak beslenen bir tür olmasına karşın akvaryum ortamında verilen her yemi kabul edeceklerdir. Kaliteli kuru yemlerin yanında verilecek canlı ve dondurulmuş yemler balıkların iyi bir formda ve renkte olmalarına yardımcı olacaktır.
Davranış BiçimiBarışçıl
Kendi Türleriyle DavranışOrta Derecede Agrasif
Işık İhtiyacıDüşük –  Orta
Yüzme SeviyesiTaban – Orta
Cinsiyet AyrımıErkekler dişilere göre daha büyük ve renkli olurlar. Anüs vent kontrolü, ve anal yüzgeçler ile de cinsiyet belli edilebilir. Dişilerde alt yüzgeç kuyruklarında yalancı yumurta olmaz veya az olur, dişilerin renkleri daha solgundur.
Sıcaklık23°C – 27°C
ÜremeErişkinliğe 9 – 12 ayda ulaşırlar. Erkek imparatorlar hazır olan dişilere kur yaparak bölgesine götürür dişiler kuma yumurta düşürür ardından erkek yumurta üzerine titreyerek sperm bırakır ve yaklaşık 25 yumurtayı dişi ağzına alarak kuluçka süresini başlatır.
Ph Aralığı7.8 – 8.6
Su SertliğiOrta – Çok Sert
En Az Akvaryum Hacmi200 litre
En Fazla Büyüdüğü BoyErkek bireyler 15, Dişi bireyler 11cm
Zorluk Seviyesi2
Genel Yorum Copadichromis, Placidochromis, Otopharynx lithobates ve Protomelas gibi haplochromis türleri ve sarı prenses gibi barışçıl mbunalar uygun tank arkadaşları olabilir. Diğer imparatorlarla beslemek hibritleşmeye neden olabileceği için kaçınılmalıdır. Kayalardan oluşturulacak saklanma alanları ve geniş kumluk yüzme alanları faydalı olacaktır. Kumla haşır neşir bir tür olduğundan solungaçlarına zarar gelmemesi ince taneli kum kullanılmalıdır. Erkeğin tam rengini alması iki yılı bulabilir.

 

Genel Özellikleri

1 erkek ve 6 dişi şeklinde beslenmesi uygun olacaktır. Büyük dudaklara ve gözlere sahiptirler. Tetra şirketinin kurucusu Dr. Ulrich Baench’in onuruna türe baenschi adı verilmiştir. En popüler imparator türlerinden biridir. Enfes sarı rengin mavi çizgiler ve mavi suratla birleşimi ortaya muhteşem bir balık çıkarmıştır. 1985 yılında Meyer tarafından keşfedilmiştir. Bu tür diğer günışığı tavuskuşu olan Aulonocar sp. “Stuartgranti Maleri” ile karıştırılmamalıdır. Bu türün çehresi yuvarlakken, diğer türün Aulonocara stuartgranti gibi sivri bir çehresi vardır. İyi bir bakımla 10 yıla kadar yaşayabilir. Bakımı ve üretimi kolaydır. Kolay bir tür olmasına karşın kötü su koşulları sağlığını etkileyecektir, bu nedenle haftalık su değişimleri aksatılmamalıdır. Erkeğin dişilere karşı arada bir görülen hafif agresifliği dışında oldukça barışçıl bir balıktır.

Sarı İmparator Cinsiyet ayırımı

Sarı imparatorlar da diğer chiclidlerdeki gibi cinsiyet ayırımı yapılabilir. En kolay yöntem anüs vent kontrolüdür. Diğer faktörler ise erkek sarı imparatorlar daha renkli ve dişilere göre daha büyük olurlar. Alt kuyruklarında yalancı yumurta bulundururlar.

Erkek sarı imparator

 

Facebook Sayfamız

Youtube Kanalımız

Akvaristler Sosyal Medya Platformu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.