Göz fungusu

Göz Fungusu Nedir ?

Göz fungusu genellikle yunus, frontoza gibi büyük boylu balık türlerinde görülse de, tüm akvaryum canlılarında görülebilir. Bu hastalık bakteriyel veya paraziter sorun değildir bir tür enfeksiyon gibi düşünülebilir.

Biliyoruz ki balıkları dış tehditlerden koruyan bütün vücudunu saran mukoza bulunur. Ancak göz de herhangi bir koruma yoktur hatta göz kapağı bile yoktur. Bu nedenle fungu kolay bir şekilde balığa geçebilir. En büyük etkeni de su değerleri ve proteğinsel yemlerin artığıdır.

Göz fungusunda erken teşhis oldukça önemlidir. Erken teşhis de göz düşmesi ve ölümler yaşanmaz.

Göz fungusu teşhisi

Fungu nun teşhisi oldukça kolaydır. Gözlerde veya birinde şişme olur gözün beyaz olan kısmında bulut şeklinde beyazlık görülür göz kenarlarında beyazlık pamuksu mantar sporları görülebilir. Diğer mantar hastalıkları ile karıştırmayınız.

Göz fungusu tedavisi

Tedavi oldukça kolaydır. Ancak tedaviyi yapmak için karantina tankı gerekmektedir fungu olan balığı hem akvaryumda tutmak diğer balıklar açısından sağlıklı değildir hemde tedavi için verilecek olan ilaçlar diğer balıklara zarar verilebilir. Unutmamalıyız ki akvaryuma katılan her türlü kimyasal balıkların iç organları için birer tehdittir.

1-Tedavi için öncelikle hasta olan balığı farklıbir karantina akvaryumuna alıyoruz ve ana tankımıza yüksek oranda dip çekimi yapmamız gerekmektedir.

2-Teramisin göz merhemi hastalığın başlangıç seviyesi için oldukça yeterli olacaktır bir kaba alıp kulak pamuğu ile biraz sürmek yeterlidir bir kaç dk kabın içinde kaldıktan sonra tekrar karantina tankına alınmalıdır. Bu işlem günde 1 veya 2 kere yapılabilir. Bu sırada karantina tankında dip çekimi de yapılabilir.

3-Teramisin merhemin yeterli olmayacağı durumlarda karantina tankında her 10 litre için 3 damla metaphen ve yine 1 damla kulak pamuğu da damlatıp bir kaç damla kap içinde bekleyip akvaryuma eklenebilir. Bu işlem de günlük veya gün aşırı yapılmalıdır.

Metaphen bulunamaz ise kemoterapötik içeren herhangi bir ilaç da kullanılabilir. Yine ilaç içinde şeker glukoz ve tatlandırıcı olmamasına dikkat etmeliyiz.

4- Her ne kadar ana akvaryum da fungu olmadığını bilsek de hem karantina hemde ana akvaryum içinde bol hava verilmeli ve bol su değişimi yapılmalıdır.

Notlar:

Tedaviye destek amaçlı litre kaşı 0.5gram kaya tuzu eklenebilir. Tuza karşı hassas olan balık var ise eklemeyiniz.

Karantina tankı yok ise mepathen son çareniz olsun. Kullandıktan en geç 1 saat sonra dip çekimi ve su değişimi yapınız. Dış filtre veya farklı bir filtre sisteminiz de aktif karbon var ise yenisi ile değiştirin. Yok ise ekleyin tedavi sonrasında tekrar değiştirin.

 

 

Facebook Sayfamız

Youtube Kanalımız

Akvaristler Sosyal Medya Platformu

Seri İlan Sitesi

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.