Akvaryumda Hangi Kumlar Kullanılmalı ?
Akvaryum balıklarında kimisinde kum kullanmak zorunludur kimisinde ise zorunlu değildir. BU makalemizde akvaryumda hangi kumlar kullanılmalı bunun cevabını vereceğiz. Kumlar yaptıkları salınıma göre, boyuna, rengine göre çeşitlendirilir. Sert sularda yaşayan balıklar için suya çeşitli madde salınımı yapan kumlar, canlı doğuran, malawi chiclidleri için suya salınım yapmayan kumlar, düşük ph ihtiyacı duyan balıklar için ph düşüren kumlar, tropheuslar için kalsiyum karbonatlı kumlar gibi sıralayabiliriz. Discuslar, vatozlar gibi canlılar içinde genellikle kum tercih edilmez.
Her ne kum olursa olsun bana göre bir kaç ayda bir dip çekimi yapılması gerekir dip çekme için dip çekimi sifonları pilli motorlar kullanılabilir.
Akvaryumda kullanılan bazı kumlar
midye kırığı özel olarak demir herhangi bi özel ihtiyaç gerektirmeyen tüm canlılarda kullanılabilir buna bitkilerde dahildir. Bazı yerlerde Ph düşürür gibi bilgiler bulunmaktadır. Midye kırığı Ph düşürmez aksine ilk kullanımlarda Ph yükseltebilir.
lav kırığı lav kırığını hem akvaryum kumu olarak hemde filtre malzemesi olarak kullanabiliriz. ince gözenekli yapısı nedeniyle bakterileri tutma özelliğine sahiptir aynı zamanda bitkilerin kökleri de ince gözenekli yapılara tutunurlar ve gerekli besinlerini buradan alırlar. Özel bi madde gerentirmeyen tüm canlılarda kullanılabilir.
dere kumu özel olarak demir herhangi bi özel ihtiyaç gerektirmeyen tüm canlılarda kullanılabilir buna bitkilerde dahildir.
dere çakılı özel olarak demir herhangi bi özel ihtiyaç gerektirmeyen tüm canlılarda kullanılabilir buna bitkilerde dahildir. Dere çakılı dere kumuna görebüyük yapıdadır.
kuvarz kum Siyah hagen kum olarak da bilinir. Genellikle bitkili akvaryumlarda kullanılır suya demir salgıladığı için bitkilerin beslenmesinde yardımcı olur.
mercan kırığı mercan kırığı lav kırığı gibi ince gözeneklere sahiptir ancak suyun ph değerini yükseltir. Tropheus ve diğer yüksek ph isteyen balıklar için kullanılır. Suya kalsiyum salınımı yapar. Bu kumda bitki olabileceğini söyleyenler var ancak ben pek inanmıyorum denemediğim içinde birşey diyemiyorum.
sliss kum Sliss kumlar genellikle chiclid balıkları için kullanılır. Çok küçük yapıya sahip olduğu için pislikleri ve yenmeyen yemleri kumun altına almaz. Bu yüzden büyük yapıda olan balıklar için kullanışlı bir kumdur. Sliss kum altına su, pislik ve besinleri indirmediği için bitkilerin kökleri gerekli besini alamaz ve çürürler.
kalsiyum karbonatlı kum Adından da belli olduğu gibi suya kalsiyum karbonat salınımı yapan bi kumdur. Aynı zamanda suyun Ph derecesini yükseltir. Genellikle Tropheus akvaryumlarında kullanılır.
demir içerikli bitki kumları: Bu kumda da adından belli olduğu gibi demir içeren bitki kumlarıdır. Hight Tech bitkili tank için oldukça uygundur.