Zeolit Nedir ? Akvaryumda Zeolit Nasıl Kullanılır ?

Zeolit Nedir ? Akvaryumda Zeolit Nasıl Kullanılır

Zeolit 40 dan fazla minarelden oluşan kimyasal olarak “sulu alümino silikatlar” olarak bilinen bir madendir. Zeolit micron yapısı ve içerdiği minareller ile akvaryum ortamında kullanılmaya başlanmış, biyolojik (azot) döngüsünde oldukça fayda sağlayan bir filtre malzemesi olarak kabul edilmiştir. Aslında filtre malzemesinden daha çok biyolojik malzeme demek daha doğru olacaktır.

Bir akvaryumun akvaryum olabilmesi için azot döngüsüne ihtiyacı vardır azot döngüsü olmayan bütün akvaryumlar içinde kum taş dekor ve balık olan birer vazo veya resimdir diyebiliriz.  Azot döngüsü akvaryumda “Amonyak” oluşumu ile başlar, yenmemiş yemler dışkılar ölü balıklar kısaca yemler ve organik maddeler amonyak oluşumu için yeterlidir. Amonyak (NH3) akvaryumda bulunan en zehirli gazdır.

Akvaryumda Zeolit Kullanmak

Akvaryumda zeolit filtre malzemesi olarak kullanılabilir. Makalemizin başında belirttiğimiz gibi micron yapısı nedeniyle nitrosomonas ve nitrobacter olarak adlandırdığımız yararlı bakteriler için ev ortamı oluşturacaktır. Dış filtrelerde sump’larda ve diğer filtre içinde denk geldiğimiz örümcek ağı şeklinde sümüksü yapı aslında nitrosomonas ve nitrobacterdir. Görselde görüldüğü gibi camda oluşan örümcek ağı şeklinde olan şeyler yararlı bakterilerdir (nitrosomonas ve nitrobacter) bu bakterilerin camda oluşma nedeni kullanılan filtre malzemelerinin tamamen dolmuş olmasıdır resimde görülen zeolit ve makarnalarda bulunan micron gözenekler tamamen bakteriler ile dolmuş ve farklı yerde üreme başlatmıştır.

Bu yüzden akvaryumda bulunan filtre malzemelerini 2 farklı yerde kullanmak gerekmektedir. Bir tanesi dolduğu zaman yenisi eklenmeli ve sürekli olarak değiştirilmedir.

Bu bakterilerin görevlerini bir örnek ile anlatacağım. insan vicudu aldığı besinler ile amonyak üretimi yapar bu amonyağı vicuddan deffetmek için karaciğerimiz görevlidir karaciğerde toplanan amonyaklar “üre” ye çevirilir üre amonyakdan çok daha az zehirlidir burdan sonra üre kana veya böbreklere gönderilir ve dışkı ile vicuddan atılır. Akvaryum ortamında karaciğer bulunmadığı için bu göreği nitrosomonas ve nitrobacter üstlenir. Amonyak akvaryumda en zehirli gazdır sırası ile nitrosomonas bakterileri amonyağı parçalayarak nitrit’e ve nitrobacterler ise nitriti parçalayarak nitrat a dönüştürürler. Nitrat akvaryumda bulunan en az zehirli olan gazdır ve yapısı olarak ağır olduğu için akvaryumun taban kısmında yoğun olarak bulunur. Nitratı akvaryumdan defetmek için dip çekimi yapılabilir, bitkiler besin olarak kullanabilir ve nitrat tutucu filtre malzemeleri ile haps edilebilir. Azot döngüsü hakında daha fazlası için BU MAKALEMİZİ okuyabilirsiniz.

Zeolit Akvaryumda Nerede Kullanılmalı ?

Zeolit akvaryumda sump veya dış motor içinde kullanılmalıdır. Diziliş olarak bakıldığı zaman orta ve alta yakın kısımlarda kullanılmalıdır. Suyun giriş kısmı sump sistemlerinde ve dış filtrelerde değişiklik gösterebilir suyun giriş kısmına değil çıkış kısmına yakın olması daha faydalı olacaktır.

NOT: Akvaryumda zeolit muhakkak filtre malzemesi olarak sump ve filtre içinde kullanılmalıdır. Kum veya dekor amaçlı kullanmak faydadan daha çok zarara yol açacaktır.

Zeolitin Özellikleri Nelerdir ?

Zeolitin özellikleri ;

  1. 40 dan fazla minarel içerir
  2. micron gözenekler sayesinde akvaryum ortamında kullanılması oldukça faydalıdır
  3. Zeolit mineralleri iyon değiştirmeözelliği bulunur
  4. absorbe ve co2 üretimi
  5. adsorpsiyon özelliği sayesinde nitrosomonas ve nitrobacter ler kolayca tutunabilir.

Zeolit Nasıl Temizlenir ?

Zeolit gibi micron gözeneklere sahip filtre malzemeleri kömür, torf, pomza taşı ve diğerler bütün malzemeler sofra tuzu (sodyum klorür NaCI) ile temizlenebilir. Bu yöntem %100 temizlik sağlamasa bile minro gözeneklerin açılmasına ve içinde barındırdığı bakterileri dışarı kusmasına yardımcı olacaktır.

Facebook Sayfamız

Youtube Kanalımız

Akvaristler Sosyal Medya Platformu

Seri İlan Sitesi

2 Yorumlar
  1. mustafa levent diyor

    akvaryumda filtrasyon isimli başlığınızda zeolit için filtrenin giriş kısmında olması tavsiye edilirken bu başlıkta çıkışa yakın olması gerektiği söylenmiş hangisi doğru acaba?

    1. Akvaryum Asistanı diyor

      İlginiz için teşekkür ederim küçük bir hat yapmışız aslında hem giriş hemde çıkış tarafına konulabilir.
      Ancak zeolit kusması muhtemel bir materyaldir düzenli aralıklarla değişmesi veya temizlenmesi gerekir giriş kısmına eklenip kusma yaptığı zaman diğer malzemeler de dolacaktır. Çıkış tarafına konulduğu zaman ise akvaryuma salınım yapacaktır tamamen kullanılan malzemenin kalitesi ve bakım sıklığına göre değişebilen durumdur. Ben tercihimi her zaman suyun giriş kısmına yakın yere kullandım

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.