Akvaryumda Filtrasyon Seçenekleri
• pipo filtreler
• iç motorlar
• dış motorlar
• askı filtreler
• sump sistemleri
Akvaryumda Filtrasyon Seçenekleri
Pipo Filtre Çeşitleri
• Geniş gözenekli pipolar:
Kalın gözenekli isminden de belli olduğu gibi biyolojik süngerin gözeneklerinin büyük olmasıdır bu pipolar büyük cins balıklarda kullanılması tercih edilir bunun nedeni balık büyük oldukça dışkılar da büyük olacaktır, verilen yemler de daha çok olacaktır yenmeyen yemler ve dışkılar kolaylıkla filtreden süzülmesi için büyük cins balıklarda büyük gözenekli pipo filtreler kullanılması gerekir. Hava motoru ile çalışır. Ancak tüm balık türleri ile de kullanılabilir.
• İnce gözenekli pipolar:
Yukarda bahsettiğim nedenin tam tersidir küçük cins balıklarda kullanılması daha doğru olur ayrıca gözenekler küçük olduğu için çok daha fazla bakteri kültürüne sahiptir. Hava motoru ile çalışır. Tüm balık türleri ile kullanılabilir.
• Köşe -DIY pipolar:
Bu tip pipolarda filtrasyon sadece biyolojik sünger ile olmaz. Minyatür bir dış filtre gibi düşünülebilir ancak suyu içinden geçirme hızı düşük ve içindeki malzemeler oldukça azdır. Hava motoru ile çalışır .Filtrasyon haricinde suyun dalgalanması içinde kullanılabilir tüm balık türleri ile kullanılabilir.
İç Motorlar:
İç motor tercihi akvaryum litresine göre hesaplanmalıdır. Akvaryumun tamamını 1 saatte en az 4 kere çevirecek bir motoru olması gerekir.İç motorlar sadece filtrasyon değil hem suyun dalgalanması hemde suya oksijen sağlayan bir filtrasyon sistemidir. Örnek olacak 100x50x50 lik bir akvaryumumuz 250 litrelik bi akvaryumdur buna kullanacağımız iç motorun en az 1 saatte 1000 litre su çevirmesi gerekmektedir. İç motorlarda hem biyolojik sünger hemde çeşitli filtrasyon malzemeleri de kullanılabilir.
Dış Motorlar:
Dış motorların kullanım amacı sadece filtrasyon değil hem bakteri kültürü oluşması açısından suyun berraklığı yüzey dalgalanması ve faydalı bakterilerin kolonileşmesi için mükemmel bir filtrasyon tercihidir. Bu sistemde de 1 saatte tüm akvaryumu en az 2 kere çevirmesi gerekmektedir. Su ne kadar çok filtrasyon içinden geçerse o kadar temiz olur diye bir kural maalesef yok ne kadar yavaş geçerse o kadar çok filtre edilir ve o kadar berrak bi görüntü ortaya çıkar.
Askı filtreler:
Herhangi bir motor veya hava motoru ile çalışan akvaryumun kenarına asılan filtre sistemleridir. İçerisinde çeşitli filtrasyon malzemeleri bulundurur. Bütün canlılarda kullanılabilir.
Sump sistemleri:
Sump sistemleri de dış motor mantığı vardır filtrasyon haricinde yararlı bakterilerin kolonileşmesi yüzey dalgası bakteri kültürü oluşumunda oldukça etkili rol oynarlar sump sistemleri arkadan sump yandan sump alttan sump kule sump (sump tek ancak fazla akvaryumun suyunu birden temizliyor) gibi çeşitleri vardır. Peki dış motor varken neden sump ? Kullanım açısı maddiyat temizlik gibi sump ın artıları daha fazladır. Evet akvaryumun litresinden çalıyor olarak düşünülebilir ancak sumpın haznesi dış motorun haznesinden her zaman daha büyüktür buda demek oluyor ki sumpda her zaman daha fazla bakteri kültürü vardır.
Sump ve Dış motorlarda Genel Olarak Kullanılan Malzemeler
Biyolojik sünger :
Biyolojik süngerlerin gözenek büyüklüğü olarak birçok türü vardır. Suyun ilk temas ettiği yere geniş gözenekli biyolojik süngerler konulmasıdır. Suyu alttan üste doğru filtre eden bir dış motorda en alta konulması gerekir. Gözenek genişliğine göre orta ve üst tarafa da aynı şekilde konulur. Kullanım amacı su biyolojik süngerden geçerken yenilyemen yemlerin dışkıların biyolojik sünger üzerinde bulunan gözeneklere takılması ve orda çözülmesidir.
Elyaf:
Yine biyolojik süngerdeki gibi gözenekler bulunur ancak çok küçüktür su elyaf dan geçerek süzülmesini ve temizlenmesini sağlar. Mekanik ön filtreleme için kullanılır.Bir kaç ayda bir temizlenmesi gerekir ve bir kaç kere temizlendikten sonra bir daha kullanılması doğru değildir.
Zeoilit:
Tatlı ve tuzlu su için kullanıma uygundur. Kimyasal madde metaryelidir, suyu her türlü kimyasallardan arındırır. Zararlı maddeleri ve mineralleri ayrıştırma olmak üzere iki eşsiz ve sihirli fonksiyona sahiptir.
Dışkı, yem artıkları, hayvan kalıntıları, topraktan ayrışan amonyak, nitirit, hidrojen sülfit ve ağır metaller gibi zehirli maddeleri temizler ve emer.
Aynı zamanda kokuları ortadan kaldırır ve suyu yumuşatır.
Su kalitesini artırmak için çeşitli iz elementlerini otomatik olarak serbest bırakan çeşitli metalik oksitler içerir. dış filtre veya sumplarda suyun çıkış kısımlarına yakın olması gerekir.
Seramik :
Çeşitli firmaların farklı malzemeleri olabilir ancak kullanım amacı aynıdır) Seramiklerin üzerinde gözle göremediğimiz kadar küçük olan gözenekler bulunur bu gözenekler bakteri popilasyonunun artmasında çok büyük etken sağlar. Dış motor veya Sump sistemlerinde orta kısıma yerleştirilmesi gerekir.
Aktif karbon:
Akvaryumdaki organik maddelerin uzaklaştırılması için kullanılan aktif karbondur. Kullanım süresi bir kaç aydır ve ilk kurulumda kullanılması gerektiği söylenilmektedir ancak ben sürekli yıkayarak kullanıyorum. Bazı firmaların aktif karbonları ph üzerinde etkisi olabilir. Suyun çıkış noktasına yakın yerlerde bulunması gerekir suyu kokudan ve renkten arındırır.
bio top ve mech :
Tırtıllı yüzeyi sayesinde geniş bakteri tutma özelliği vardır. Yenmemiş yemler dışkılar bio ball a veya bazı firmaların bio ball larının içindeki süngere takılarak bakteri kültürü oluşumunu sağlarlar. Dış filtre veya sump ın orta seviyelerinde kullanılması gerekir. Yıkanarak tekrar kullanılabilir.
torf:
Torf un kullanım amacı filtrasyon değil suyun ph kh gibi değerlerinin düşmesini sağlamaktır. Ayrıca suya humik asit de salgılar. Tropical ve discus balıklarının doğasına uygun su rengini ortaya çıkartır.
lav kırığı:
Buradaki lav kırığı akvaryumda kum olarak kullandığımız lav kırığının ta kendisidir. Gözenekli yapısı sayesinde bakterileri pislikleri yenmeyen yemleri tutarak biyolojik döngüye destek olur gerçekten her akvaryumda filtrasyon olarak kullanılması gereken bir ürün bana göre aynı zamanda iç motor haznesin, askı filtre ve DIY sistemlerinde de kullanılabilir. Suyun alt kısımlarında olması gerekmektedir.
Amonyak giderici nitrat nitrit tutucu :
Bana göre bu ürünlerin hepsi doğadan çıkan taşlar ile yapılmıştır. Bakarsanız ki dağdan gelen suların tüm değerleri çok düşüktür amonyak nitrit ve nitrat yoktur. Hatta zeolit ve diamond kedi kumuda bir doğal taşdır. Akvaryum içindeki canlılara göre kullanılması gerekir örnek olarak bitkiler nitrattan beslenir eğer siz nitrat emici bir malzeme kullanırsanız bitkileriniz zarar görebilir. Zeolit ve diamond a başka bir örnek olarak pomza taşı ve hatta lav kırığı da eklenebilir.