Isıtıcı Nedir ?
Isıtıcı akvaryumlarımızda bulunması gereken en önemli ekipmanlardan biridir. Isıtıcının görevi soğuk kış aylarında ısı dengesini korumak ve belirlenen ısı sınırının altına inmemesini sağlamaktır.
Akvaryumda ısıtıcı olmasından ziyede ısıtıcı nerede olmalı soru çok daha önemlidir. Akvaryumlarımızda ısı kontrolü yapmak zorundayız, aksi halde küçük dostlarımız ısı değişiklerinden etkilenip çeşitli hastalıklara yakalanabilirler.
Özellikle büyük akvaryumlarda ısıtıcının olduğu bölge ile diğer bölge arasında ısı farklı oldukça görülmektedir. Ufak akvaryumlarda ise ısıtıcının olduğu bölgede daha hızlı ısınan su, diğer bölgede ise daha fazla sürede su ısınmaktadır. Bu gibi durumların önüne geçmek için ısının eşit bir şekilde ısınması, ve ısınan suyun da eşit bir şekilde dağılması gerekmektedir.
Bütün akvaryumlarda iç motor dış motor sump veya pipo filtre bulunmaktadır. Isı dağıtımı için ısıtıcımızı bu gibi suyu dağıtan filtrelere yakın yerde olması gerekmektedir. Dış motor kurulumunda diğer makelemiz de belirtmiştim ancak burada yine belirtmek istiyorum. Dış motorun her iki hortumu ” in ve out ” aynı yerde olmalı . ” Out ” dan gelen su mümkün ise sağ veya sol camdan karşı cama üflemeli aşağıdaki resimde olduğu gibi bu sayede hem filtrasyon hemde ısıyı bütün akvaryuma eşit bir şekilde dağıtacaktır.
Isıtıcı Nerede Olmalı ?
Örneğin dış motor olan bi akvaryumda ” in ” hortumunun bulunduğu yerde olan ısıtıcı ısıyı ” out ” hortumundan eşit bir şekilde akvaryumun bütün alanlarına dağıtacaktır. Aynı mantık ile iç filtrenin yakınında olan ısıtıcı yine iç filtre yardımıyla ısınan suyu bütün akvaryuma eşit bir şekilde dağıtacaktır.
Sump kullanan arkadaşlar için ısıtıcının sump içinde olması da sump sayesinde akvaryuma ısıyı dağıtacaktır.
Isıtıcı Kullanırken Dikkat Edilmesi Hususlar
Yaklaşan kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte ısıtıcılar yavaş yavaş tanklara girmeye başladığından dolayı dikkat etmemiz gereken basit bir kaç püf noktasını hatırlatmakta fayda görüyorum.
- Tanka ısıtıcıyı koyduktan 15 dakika sonra fişe takmaya özen gösterin.
- Tanktan çıkarmak istediğiniz ısıtıcıyı da fişten çektikten 15 dakika sonra tanktan çıkarmaya özen gösterin.
- Ani ısı değişimlerinden dolayı cam ısıtıcılarının camlarında çatlamalar oluşabildiği gibi metal ısıtıcıların içinde ki bağlantılar yine ısı değişiminden dolayı arızalanmaktadırlar.
- Hacime uygun ısıtıcı kullanmaya özen gösterin. Basit bir şekilde anlatmak gerekirse litre başı 1 watt gibi ortalama değer baz alınabilir. 400 litre tanka 100 wattlık bir ısıtıcı koymak (ortam normal şartlardan çok soğuksa) yeterince randıman sağlamayacaktır. Eğer düşük hacimli bir tanka yüksek wattlık bir ısıtıcıyı taktığımızda ise ani ısı değişimlerinden dolayı ph dalgalanması olabileceği gibi beyaz benek hastalığına da davetiye çıkarmış oluruz.
- Düşük wattlı bir ısıtıcı ile elektrik maliyetinden kaçınılmaz. Bu tamamen hurafedir. Düşük watt lı ısıtıcı istenilen dereceye su ısısını getirene kadar geçen uzun zaman sürecinde fazla tüketim ile aynı maliyeti bulacaktır.
- Cama yapışan derecelerden kaçınmaya çalışın. Tank dışında bulunan yapışkanlı dereceler dış ortam sıcaklığından etkilendiği gibi su ile arasında bulunan camdan dolayı yeterince net değer ölçümünü sağlamayacaktır.
Ayrıca;
- Isıtıcıyı görsel olarak her ne kadar tankın köşelerinde tutmaya çalışsak da ortaya yakın bulundurmakta fayda vardır.
- Isıtıcıyı dış filtre emiş hortumuna yakın takarsanız taze ısınan suyun büyük kısmı dış filtreye gideceğinden dolayı ısısını kaybedecektir. Bu da gereğinden fazla maliyet yükleyecektir. Tahliye bölümüne yakın tutmaya özen gösterin.
- Hava taşına çok yakın olmamasına özen gösterin.
- Isıtıcının kafa kısmına kadar suyun içinde olmasına dikkat edin. Bir kısmı dışarıda olursa cam çatlaması veya arızaya davetiye çıkarmış olabileceğimiz gibi ısıtıcının üst kısmında ki plastik aksam ile tutucu vantuzların erimesine de yol açabiliriz.
- Ne kadar ısıtıcıya güvenirsek güvenelim sık sık derece ile ısıyı kontrol edelim. Kalibrasyonu bozulmuş, arızalanmış ısıtıcılar nedeniyle sıkıntı yaşayabiliriz.
- Normal şartların dışında ısı ayarı yapmamaya gayret edelim. Canlılara (balık ve bitki) uygun ısı değerlerini mutlaka araştırın.
- Camı çatlamış ısıtıcıları tamir yoluna gitmeye çalışmayın. Yedek parçası varsa konuya hakim kişilerden yardım isteyip değiştirmeye çalışın. (çatlayan camı teflon bant veya silikon ile yapıştırmaya çalışanlara şahit oldum)
- Dip çekimlerinde düşen ani düşen su seviyesini çoğu zaman gözden kaçırdığımız için su dışında kalan ısıtıcılar sıklıkla arızalanmakta. Bu konuya da dikkat etmekte fayda var.