Karideslerin Isı Farklarında Çıkan Cinsiyet Değişimi

Karides Isı Değişiklikleri Ortaya Çıkan Cinsiyet Değişkenleri

Biliyormuydunuz karides ısı değişiklikleri olduğu zaman yavrularda cinsiyetleri değişiklik gösteriyor. Bu araştırmayı yapan Sayın Mehmet Sina ATALAR Hocamıza teşekkür ediyorum.

Bu çalışmada kardeş olan balıkları ayırıp 3 farklı su sıcaklığı olan akvaryumlara konulmuştur. Her ısıda 3 farklı gurup bulunmaktadır. Toplam 9 akvaryumdan oluşan bu testte su sıcaklığı 20°C, 23°C ve 26°C olarak sabitlenmiştir. Her gurupta 10 erkek 30 dişi bulunmaktadır.

Karidesler hakkında üretim bilgileri için TIKLAYINIZ.

Karideslerin cinsiyet ayırımı için TIKLAYINIZ.

Karides Isı Değişiklikleri Denemedeki Ortam Koşulları

Yapılan denemede ölçülen sıcaklık değerleri 20°C, 23°C ve 26°C‘dir (±0,5°C). Çalışmada pH değerleri 7.5-8.0, oksijen 5-7 mg/L, iletkenlik değerleri 200-400 µS, TDS (toplam çözünmüş madde) değerleri 100-200 ppm aralığında tutulmaya çalışılmış, dinlendirilmiş musluk suyu kullanılmıştır. Denemeler süresince ortama 12 saat boyunca aydınlatma yapılmıştır. Havalandırma ve filtrasyon sünger filtreler ile sağlanmıştır. Filtreler orta seviyede sirkülasyon hızıyla çalıştırılmıştır. Yapılan denemede tüm akvaryumlarda aynı miktar bazalt kum ve moss kullanılmıştır. Kiraz karidesler akvaryumlar çalışmaya hazır hale getirildikten bir hafta sonra deneme akvaryumlarına alınmış ve sıcaklıklar karidesler konulduktan sonra istenilen
derecelere ayarlanmıştır.

Karides Isı Değişiklikleri Sonuçlar

Bu çalışma 180 gün sürmüştür. Bu süre boyunca elde edilen bulgulara göre karides ısı değişiklikleri nde  20°C, 23°C ve 26°C‘de yetiştirilen kiraz karidesler önce dişi ve erkek bir arada tutulmuştur. Dişinin sırt kısmında (eyer/sele) yumurta oluşumunun ardından kabuk değişimi ve çiftleşmenin görülmesini takiben dişi aynı sıcaklıkta daha küçük ayrı bir kaba alınarak döllenen yumurtaların ve çıkan larvaların gelişim süreçleri takip edilmiştir. Kuluçkalama Oranları: Çalışmada karideslerin karnında yumurta görülmesinin ardından 20°C’de dişi birey sayısı fazla, 23°C’de dişi birey ve erkek birey sayıları birbirine yakın, 26°C’de erkek birey sayıları fazla olarak tespit edilmiştir. Yumurta Açılma ve Çıkış Süreleri: Yumurtaların döllenerek abdomen kısma
alınmasının ardından ayrılan anaç, pleodlarını hareket ettirerek yumurtlarını havalandırmış ve yumurtaların mantarlaşmasını engellemiştir.

Sonuç;

Çalışma süresince hiçbir dezenfektan kullanılmamıştır. Yumurtaların döllenme ve açılması arasında geçen süre sıcaklığa göre değişmiş, düşük sıcaklıkta daha uzun sürede açılma gözlemlenmiştir. Açılma süreleri 20°C’de 26 ile 37 gün arasında sürerken (ortalama 32,5 gün), 23°C’de 26 ile 33 gün (ortalama 29,4 gün), 26°C’de ise 25 ile 32 gün (ortalama 28,2 gün) sürmüştür. Üç sıcaklık grubu arasındaki farklılık istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur.

20ºC’de alınan yavrularda %17,25 erkek birey, %82,75 dişi birey,
23ºC’de alınan yavrularda %47,84 erkek birey, %52,16 dişi birey,
26ºC’de alınan yavrularda %79,27 erkek birey, %20,73 dişi birey, oldukları
tespit edilmiştir.

 

Facebook Sayfamız

Youtube Kanalımız

Akvaristler Sosyal Medya Platformu

Seri İlan Sitesi

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.