Sepsis Bakterisi Nedir ? Sepsis Nasıl Tedavi Edilir

Sepsis Bakterisi

Sepsis bakterisi akvaryum balıklarında mukoza altında deride oluşmuş kanamalardır. Hemen hemen bütün balıklarda balıkların kuyruk dahil her yerinde hatta iç organlarında bile görülebilir. Hemorajik Septisemi/Sepsis olarak bilinen sepsis bakterisi çarpma ve darbe ile çok karıştırılır çünkü balık bir yere çarpmış darbe almış gibi görülür, balığımda herhangi bir sorun yok bir yere çarpmıştır diye düşünen akvarist bir kaç gün sonra balığın cansız bedenini görür. Balık herhangi bir yere çarptımı darbe aldımı veya balıkta sepsis bakterisi mi var bunları anlamak için çok iyi gözlemleme yapmamız gerekmektedir. Diğer bakteri ve mantarlar için Tıklayınız.

Sizleri de facebook gurubumuz olan Lepistes Ailesinde görmek isteriz. Katılmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Sepsis Bakterisi Belirtileri

  1. Kanama sadece belli bir yerde değildir vicudun çeşitli bölgelerinde görülür
  2. Hastalık görülen balığın renginde solma, iştahsızlık görülür.
  3. Hastalık görülen balık belli bir yerde sabit kalabilir, hareket etmez karanlık yerlere daha çok gider.
  4. Özellikle longfin balık ise kuyruklara dikkatli bakmak gerekmektedir. Bu bakteri ölümcül olduğu için kuyrukta olan sepsislerden kurtulmak için kuyruk kesilebilir.

Sepsis Bakterisi Nereden Gelir ?

Bu bakterileri birçok dalda ayırabilriz diğer makalelerimizden aeromonas ve pseudomonas bakterilerini tanıyoruz aeromonas hydrophila ve pseudomonas fluorescens bakterileri de sepsis e yol açabilirler. Her ikisinin de semptomları aynıdır. Aeromonas hydrophila’lar birçok suda hastalığa yol açamayacak kadar az olsa da bulunur bu bateriyi üretecek – tetikleyecek birşeylerin olması, veya balığa bakteriye karşı açık edecek bakterinin balık üzerine yapışıp üremesini sağlayacak unsurların bulunması gerekmektedir.

  1. Farklı akvaryumdan gelen dekor, ekipman balık ( o akvaryumdaki balıkların sepsis’e neden olabilecek bakterilere karşı bağışıklığı olabilir ancak sizin balıklarınız da olmayabilir)
  2. Dinlenmemiş su kullanılmalı, dinlenmiş su bir akvaryumda veya tankta dinlendirilmesi ve içinde hava taşı olması gerekmektedir.
  3. Bozulmuş, tarihi geçmiş, nemlenmiş veya su almış yemlerin kullanılması.
  4. Akvaryumda var olan sepsis’leri daha fazla çoğaltacak eylemler yapmak. Ani ısı değişimleri temizliğe önem göstermeme, filtre malzemelerini değiştirmemek dip çekimi ve su değişikliğini uzun süre aksatmak.

Benim başıma bir kaç kere denk geldi ve ilk olarak bir başka akvaryumda gördüğüm ve çok beğendiğim bir küpü vatoz akvaryumuna koyduktan sonra bir kaç vatozumu hastalık hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığım için kaybetmiştim. Daha sonra temizlemiş olduğum hatta 3 ay sonra farklı akvaryumda kullanmaya başladığım pipo filtreden başk bir akvaryumda hem vatozlarda hemde birkaç lepistesde görmüş oldum. Ancak bu sefer nerdeyse kayıpsız atlattım diyebilirim. Ve bundan sonra da bütün filtre malzemelerini sirke ile yıkama kararı aldım. Her türlü bakteri, parazit,virüs veya kancalı kurtlar sirkeye karşı savunmasızdır. Akvaryumlarınızda sirke kullanmaktan kaçınmayın. Detaylı sirke kullanımı hakkındaki makelemiz için TIKLAYINIZ.

Sepsis Bakterisi Tedavisi

Sepsis bakterisinin %100 çözümü malesef yoktur ve muhakkak antibiyotik kullanmamız gerekecektir. Tedavi için “aminoglikozid” gurubu antibiyotik kullanmamız gerekmektedir. Bu aşamada tedavi süreci;

  1. Hasta olan balıklar akvaryumda kalır diğer balıklar metilen mavisi veya sirkeli sudan geçirildikten sonra karantina tankına veya farklı bir akvaryuma alınmalıdır. ( Bu bakteri hem bulaşıcı hemde suda oluşan bir bakteridir)
  2. Temiz ettiğimiz “aminoglikozid” gurubu antibiyotiklerin sıvı olmasına, şeker glukoz tatlandırıcı içermemesine dikkat etmemiz gerekmektedir.
  3. Antibiyotik kullanımı her 100 litre için daha önceden akvaryum suyu ile karıştırılmış 20 ml kadar olmalıdır.
  4. Antibiyotik kullanımından 1 gün sonra %50 dip çekimi yapılmalı, bu işlemden en az 20 dk önce bütün sirkülasyon motorlarının durdurmak gerekmektedir.
  5. Antibiyotik kullanımını 3 günde bir vermeniz gerekmektedir.
  6. Kanamalar kuyruk bölgesinde ise; kanama olduğu yer tek seferde metilen veya sirke ile dezenfecte edilmiş makas ile kesilir, bir süre metilen veya sirkeli suda bekletilir ve farklı akvaryumda gözleme alınır.
  7. Aminoglikozid gurubu antibiyotikler organlarda fonksyon kaybına neden olabileceği için balıklarınıza takviyeler özellikle magnezyum, ek vitaminler özellikle B vitamini verilmesi gerekmektedir.
  8. Su sıcaklığında değişiklik yapılmaması gerekmektedir.

Antibiyotik kullanırken filtrelerimizde aktif karbon varsa muhakkak çıkartmamız gerekiyor.

 

Facebook Sayfamız

Youtube Kanalımız

Akvaristler Sosyal Medya Platformu

Seri İlan Sitesi

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.