Betta Balığı Hakkında Üretimi Bakımı ve Akvaryumu

Betta Balığı Hakkında Genel Bilgiler

Betta balığı doğal yaşam alanı Tayland dır. Tayland halkının bir kısmı geçimini bettalardan kazanmaktadır. Küçük çocuklar bile betta balığı yakalayıp bakkallara satarlar. Aynı zamanda Tayland da başlayan betta dövüştürme müsabakaları şu anda dünyanın bir çok yerinde de devam etmektedir.

Özellikle erkek bettaların yüzgeçleri ve kuyrukları oldukça görkemli ve ihtişamlı olduğu için betta balıkları her zaman talep görmektedir. Artemia, sirke kültürü, kan kurdu gibi canlı yemler betta balıklarının hem gelişimini hızlandırır hemde  daha renkli görünmesini sağlar. Betta balıkları sadece canlı yemler ile değil kuru yemlerle de beslenebilir. Betta balığının ortalama yaşam süresi 3 – 4 senedir. Tabiki bu bakım şartlarına göre artıp azalabilir.

Bettaların bir çoğu hem cinsleri ile anlaşamazlar. Aynı akvaryumda bulunması kavgaya neden olur. Çiftleşmesi için yan yana gelen erkek ve dişi bettalarda bile erkek bettanın dişi bettayı öldürdüğü birçok kez görüşmüştür. Bu bütün bettalarda geçerli değildir. Betta imbellis ler aynı akvaryumda birden fazla erkek ile sorunsuz yaşayabilir.

Erkek bettalar dişi balıklara göre daha gösterişli daha büyük ve çok daha renkli olurken dişi bettalar daha küçük ve daha renksiz olurlar. Erkek bettalar suyun üzerine köpük yaparak yumurtalar için gerekli zemini hazırlar, bu süreçten sonra dişi bettayı erkeğin yanına alıp çiftleştirme sağlanabilir.

 

 

 

Beta Balığı Bakımı

1 Beta Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı ?

Uygun akvaryum seçimi

Betta balığına muhtelemen fanus veya çok küçük boylardaki plastik veya cam akvaryum ile aldınız. Bettalar için bu ölçüdeki ufak akvaryumlar yetersizdir. Bettalar için en az 10 litrelik bi akbaryum gerekmektedir aksi halde gelişmezler, renkleri ve formları güzel görünmez.

Akvaryum ile beraber hava motoru iç motor veya farklı bi sirkülasyon ekipmanı almanıza gerek yok. Bettalar labirentli balıklar oldukları için su içinde oksijene gerek duymazlar.

Yalnızca akvaryum temizliği sırasında kullanılması için dip sifonu almanız temizlik açısından işinizi kolaylaştıracaktır.

Akvaryum için doğru yer seçimi

Yaz aylarında ısıtıcı ihtiyacı olmayan bettalarda kış aylarında ise su sıcaklığının 20 derece altına düşmemesi gerekmektedir. Bunun için ısıtıcı veya karbon ısıtıcı alınabilir.

Akvaryumunuzu ısıya ve hava akımına maruz kalmayacak şekilde uygun bir yere koymanız gerekiyor. Örn. Pencere kenarına konulan betta hava geçişlerinde suyun soğumasına, gündüz ise fazla güneşten suyun aşırı ısınmasına neden olabilir. Yüksek oranda ısı değişimleri betta balığını da çeşitli hastalıklara neden olabilir bu yüzden akvaryumunuzu uygun bir yere koymanız gerekmektedir.

  • Akvaryum peteğin veya çeşitli ısı kaynaklarına (soba, kateletik, ufo) olmamalıdır.
  • Akvaryumunuzu koyduğunuz yerin zemini düz olmalıdır.
  • Hareketin çok olduğu özellikle küçük çocukların ulaşamayacağı yere koymak gerekmektedir.

Beta balığı için uygun bir ortam hazırlama

Balıklarda birer canlıdır ve onların da mutlu olmaya hakları vardır. Bunun için akvaryuma çeşitli dekorasyonlar eklenebilir.

  • Balığınızın saklanması için mağara veya küp
  • Akvaryuma eklenecek bir kaç cm kalınlığında kum veya taş ( bu taşların renkli olmamasına dikkat edin, zamanla bu taşlar akvaryuma salınım yaparak balığınızı zehirleyebilir.
  • Betta balıklarınız için akvaryumunuza ve ekipmanlarınıza uygun canlı bitkiler ( akvaryuma eklenecek bitkilerin yapay plastik olmamasına dikkat edin, yapay bitkiler de suya salınım yaparak balıklarınız zehirleyebilir)
  • Çeşitli kaya ve taşlar da ekleyerek akvaryumunuzu renk katabilirsiniz.

 

2  Beta Balığını Nasıl Beslemelisiniz ?

Bütün balıklar doğasında yiyecek buldukları zaman karınlarını ve her gün de yiyecek bulamazlar, balıklar bu yüzden doğuştan aç gözlüdür verdiğiniz bütün yemleri yemeğe çalışacaktır. Bu yüzden balığınıza yetecek kadar günde 2 sefer yemleme yapmak betta balığı için yeterli olacaktır.

Betta balıkları proteğinsel beslenirler, bunun yanında canlı yemleri de kabul ederker. Betta balıkları için yem tercihi yaparken yem boyutunun çok büyük olmamasına dikkat edilmelidir. Küçük mikronlu proteğinsel granül yemler, pul yemler tercih meselesi olabilir.

Betta Balığına Ne Kadar Yem Verilir ?

Betta balıklarının günlük yem ihtiyacı balığın gözü kadardır. Küçük dostunuza bu ayarı ele alarak yemleme yapabilirsiniz.

Betta balığınıza günde 2 defa yemleme yapabilirsiniz.

Yemleme yaptıktan sonra muhakkak gözlemleme yapmak gerekmektedir. Arta kalan ve yenmeyen yemlerin geri toplanması gerekmektedir aksi halde arta kalan yenmeyen yemler akvaryumunuza zarar verebilir balığın sağlığı açısından da oldukça büyük önem taşır.

Betta balıklarınızı 2 hafta da bir gün aç bırakabilirsiniz, bu durum balıkların sindirimini güçlendirir.

Balığınıza hergün aynı saatlerde yem verin bu durum balığınıza da iyi gelecektir, yem saati geldiğinde ve sizi gördüğünde heycanlanacak ve sizden yem isteyecektir. Sabah veya akşam unutulan yemleme de bir sonraki seferde iki katını vermek yanlış bir harekettir bunu yapmaktan kaçının.

Tatil veya diğer şehir dışı seyehatlarınde her gün yem verilmesi gerekmese bile gün aşırı küçük dostunuza yem verilmesi gerekmektedir. Ayrıca tatil yemi adında satılan ürünler de kullanabilirsiniz. Bu tip yemler suya geç salınım yaptıkları için akvaryumda kalması tehdit arz etmez.

Betta balığını yek tür yem ile beslemeyiniz

Betta balığının için verilebilecek yem çeşitleri oldukça fazladır

Gibi çeşitli örneklerinde mevcuttur. Ayrıca bettalarda özel yemlerde bulunmaktadır.

3 Balığınızın Sağlıklı ve Mutlu Olduğunu Nasıl Anlarsınız ?

Küçük dostlarımız renk değişikliği bize mesaj veriyor olabilir. Betta balığımızı iyi takip etmemiz gerekiyor. Betta balığı yaşlandıkça veya hasta oldukları zaman renklerinde solgunlaşma görülebilir. Balığınızı yeni aldınız ve renginde de solma fark ediyorsanız muhtemelen hasta olduğundandır. Küçük dostlarımızı sürekli olarak takip etmemiz gerekmektedir, yem yemesini aktif oluşunu ve hareketleri bizlere mesaj veriyor olabilir.

Betta balıkları kavgacı oldukları için parmağınızla yaptığınız hareketler onları kızdırabilir, hem bu sayede küçük dostunuz ile oyun da oynamış olursunuz. Eğer balığınız akvaryumun dibinde sürekli duruyor ise bir sağlık sorunu var demektir. Site içerisinde hastalıklar kısmına bakmanızda fayda var.

Küçük dostunuzda çeşitli bakteriyel ve parazitsel sorunlar da olabilir, kuyrukları veya yüzgeçleri eriyebilir, kopabilir. Pulları üzerinde bakteriler veya parazitler yapışmış olabilir gözle görülecek şekilde beyazlama ve mantarlar görülebilir. Veyahut balığınız incelebilir, sindirim sistemi rahatsızlığı veya çeşitli iç parazit hastalıklarına yakalanmış olabilir. Ayrıca balığın pulları altında değişik şişlikler, kabarmalar da görülebilir.

Betta Balığının Genel Özellikleri

Betta balığı Tayland kökenli bir balıktır. Etçil beslenir.
Özellikle kendi cinslerine karşı aşırı agresif bir balıktır. Bu nedenle farklı cinslerle veya kendi cinsiyle aynı ortamda yaşayamaz.
Ph’ı 6-8 arasında, sıcaklığı 23-30 derece olan su onun için en uygun ortamdır.
Asla fanusta yaşayamaz. Petshopların satış amaçlı fanusda betta satmasına kanmayın !

Betta Balığı Ne Yer ?

Betta balığı etçil bir balıktır. Bu nedenle canlı yem onun en sevdiği yemler arasındadır. Canlı yemleri hem balığınız büyük bir iştahla yiyecek hemde doğal ortamına en uygun besinlerden biri olduğu için gerek sağlığı gerek kondisyonu açısından iyi olacaktır.

Bunun yanında kabızlık gibi sorunları çözmek için düzenli aralıklarla ıspanak, bezelye vb gibi iyi haşlanmış ve küçük parçalara ayrılmış sebzelerde verilebilir. Bunun yanında aşağıdaki markalı yemleri de severek yiyecektir;

Sera Bettagran
Tetra Betta

Bettanın Akvaryumu Nasıl Olmalı?

İlk olarak şunu söyleyerek başlamalıyım ki asla bir fanus olmamalı. Fanus yapısından dolayı hiç bir balık için uygun bir ortam değildir. Şimdi bettanın akvaryumuna gelecek olursak;
Sıcaklığı 22-28 derece olmalıdır.
Ph’ı 5 – 7 arası olmalıdır.
Pipo filtre ile temizlik sağlanabilir fakat çok akıntı olması engellenmelidir.
Java Moss, su mercimeği anubias saz amazon gibi bitkiler kullanılabilir.
Mümkün ise çok akıntı yaratmayacak şekilde hava motoru olabilir.

Betta başka balıklarla yaşar mı ?

Özellikle erkek bettalar agresif balıklardır. Bu nedenle genelde farklı veya kendi türü ile aynı akvaryuma konulan bettalar büyük bir katliam yaratabilir. Bu nedenle kendi veya farklı bir tür balık ile aynı akvaryumda beslenmemesi en iyisi olacaktır.

Bazı betta türleri Örn betta imbellis barışçıl türlerdir. Aynı akvaryumda birçok erkek ve bettalara zarar vermeyecek diğer balık türleri ile beslenebilir.

Bettalarda Üreme Nasıl Olur ?

Erkek bettanın üremeye hazır olduğunu yaptığı köpüklerden anlayabilirsiniz. Bunun yanında renginin daha parlak ve canlı durmasından da anlayabilirsiniz. Dişi betanın ise erkeğe verdiği tepkilerden anlayabilirsiniz. Eğer üremek istiyorsa erkeğe yaklaşacak ve onunda rengi daha canlı duracaktır.
Bu sürede tabii ki erkek ve dişi betta arasında bir cam olmalıdır ve eğer ikiside çiftleşmek istiyorsa cam kaldırılmalıdır. Balıkların çiftleşmesi tamamlandıktan sonra da dişi balık yeniden erkeğin yanından alınmalıdır. Erkek ise akvaryumda kalmalıdır çünkü yaptığı köpükten yuvadan düşen yumurta ve küçük balıkları yeniden yuvaya koyacaktır. Yavru bettalar kendi kendine yaşayacakları zamana gelince erkek bettanın onları yememesi için akvaryumdan alınmalıdır.

Bundan sonra dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise bettalar cinsiyet kazandıktan sonra erkek bettaların ayrı akvaryuma konmasıdır. Aksi halde büyük bir savaş yaşayacaklar ve çoğu ölecektir. Bu nedenle elinizde yeterli miktarda akvaryum ve diğer malzemeler olmalıdır.

Betta Balığı Türleri

Betta splendens, tatlı su canlılaırı arasında en fazla çeşitlenme gösterenlerden biridir. Yüzlerce farklı renkte değişik vücut, yüzgeç ve kuyruk formlarına sahip, birbirlerinden çok farklı ırklar ve bireyler üretilmiştir. Bu renk ve form zenginliği, belli ortak özelliklere sahip bireylerin özel olarak isimlendirilmesini zorunlu bir hale getirmiş, sonuçta beta varyeteleri oluşmuştur.
Renk varyeteleri o kadar fazladır ki, tek tek bahsetmek neredeyse imkansızdır. Başlangıçta temel birkaç renk ve bu renklerden oluşan kombinasyonlar mevcutken, betalara duyulan ilgi arttıkça, aklımıza gelen hemen her renkte betalar üretilmiştir. İki, üç ya da daha fazla rengi bünyesinde barındıran betaların ortaya çıkmasıyla, bu renk yelpazesi daha da genişlemiştir.

Betta balığı kuyruk türlerini incelemek için bu makalemize göz atabilirsiniz. 

 

Facebook Sayfamız

Youtube Kanalımız

Akvaristler Sosyal Medya Platformu

Seri İlan Sitesi

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.