Balıklarda Kullanılan Yemler

Balık Yemleri

Balık yemleri oldukça geniş bir kapsamlıdır. Onbinlerce balık türünün besin ihtiyaçları, ağız yapısı, yüzme seviyesi gibi faktörler ele alınarak birçok yem çeşidi firmalar tarafından yapılmaktadır. Bu makalemizde balıklarımız için kullanacağımız yemleri inceleyeceğiz.

Her canlı yaşamını sürdürebilmesi için besin alması gerekiyor akvaryum balıkları içinde birçok firma balıklarımız için yem üretiyor bizlerde bu yemleri balıklarımıza veriyoruz. Balıklarımızın doğru beslenme şekli ve doğru beslenmesi ile sağlıklı yetiştirebiliriz. Her balık aynı yemi yemez yiyemez, yemler içerdiği besine göre ve balık türlerine göre değişik şekillerde yemler mevcuttur. Bu makalemizde hangi balık hangi yemi yemeli, bu yemler nelerdir gibi konuları ele alacağız.

İçerdiği Besin Bakımından Balık Yemleri

Proteğin içerikli yemler
Bitkisel içerikli yemler
Her ikisinide içeren yemler

Şekillerine göre Balık Yemleri

Pul yemler
Granül yemler
Tablet yemler
Pond yemler
Cips yemler
Kurutulmuş ve canlı yemler

Proteğinsel Balık Yemleri

İçeriği adından da belli olduğu gibi proteğin içerikli yemlerdir. Genellikle kırmızı renkde olurlar. Bitkisek olarak beslenmeyen bütün  akbaryum canlıları için kullanılabilir. Bu yemler için en iyi örnek tetra discus dur. İçeriği kaz ciğeridir. Proteğinsel yemlerin birçok çeşidi vardıe balığımızın yiyebileceği şekilde olan yemi almak balığımız için sağlıklı olacaktır. Mesela lepistesler için pond yem çok büyük olur.

Bitkisel Balık Yemleri

Aynı şekilde içeriği bitkisel olan yemlerdir. Genellikle yosun ve alglerden oluşur. Aynı zamanda sebze ve meyve içerirler.  Tamamen proteğinsel  beslenen canlılar haricinde bütün balıklara verilebilir.

Şekillerine Göre Yem Çeşitleri

Granül Yemler

Bitkisel proteğinsel ve her ikiside içeren yemleri vardır. Sert ve yuvarlak biçimde olurlar. Balıklara verilmeden önce bir süre suda bekletmek balıkların sindirimi açısından önerilmektedir.

Granül yemler örneği;

Tetra discus
Dainichi Chiclid
New life specterum
Tropical süper sprulina forte granulat
Sera green granül
Ahm marin granül

Pul Yemler

Yapısı bakımından pul şeklinde ince olan yemlerdir. Pul yemler hem bitkisel hem proteğinsel hemde ikisi bir arada aynı pakette olan yemler bulunmaktadır. Pul yemler genellikle küçük ağızlı olan balıklarda ve sindirimi yavaş olan balıklarda tercih edilir. Örn: lepistes

Pul Yem Örnekleri;

Tetra pyhll
Tropical sprulina flakes
Sera flora
Jbl sprulina flakes
Tetra algea mix pul yem
Tetra min

Tablet Yemler

Yapısı bakımından tablet biçiminde olan yemlerdir. Diğer yemler gibi bitkisel, proteğinsel ve omnivor balıklar için olanlatı vardır. Bu yemlerin bir çoğu akvaryum camına yapışabilir, izlemesi açısından gerçekten güzel zaman geçirebileceğiniz bir olaydır.

Tablet Yem Örnekleri;

Sera sprulina tablet
Jbl nova fect
Jbl nova tab
Jbl sprulina tabis
Jbl nova pleco
Tetra pleco veggle wafers
Tetra pleco
Hikari algea wafers

Pond Yemler

Boyut olarak büyük yemlerdir. Japon, koi, amerikan chiclidleri, frontoza, moba gibi canlılara verilir. Bu yeminde bitkisel proteğinsel ve omnivor olarak çeşitleri mevcuttur.

Pond Yem Örnekleri;

Sera color sticks
Tetra pond sticks
Jbl pond coloron

Cips Yemler

İsminden de anlaşıldığı gibi cips görünümlü yemlerdir. Bütün balıkların severek yediği Terra pro algea yemleri buna en iyi örnektir.

Cips Yem Örnekleri;

Tetra pro algea
Tetra pro energy
Tropical mini wafers
Tetra pleco sprulina wafers
Jbl nova pleco
Tropical süper forte cips

Dip yemler

Genellikle çöpçü ve vatoz balıkları için akvaryumun taban seviyesinde yüzen balıklarda kullanılır.

Kurutulmuş ve Canlı Yem Örnekleri;
Su piresi
Artemia
Microsoft
Un kurdu
Kan kurdu (tavsiye etmem )
Tubuflex (hiç tavsiye etmem)

Önemli Hususlar

Balıklarımıza yem tercih ederken eğer yeni aldığımız bir balık ise aldığımız kişiye kesinlikle alışık olduğu sürekli yediği yemlerin ne olduğu u öğrenmemiz gerekiyor. Çünkü bağırsak sistemi o yemlere alışmıştır farklı bir yem balığa kabızlık sorunu açabilir. Eğer yeni bir yem veya yemler hakkımda hiç bir bilginiz yok ise öncelikle balığın beslenme biçimini öğrenmemiz gerekiyor proteğinsel mi bitkisel mi omnivor mu? Tropheus balıkları bitkisel beslenirler eğer aşırı proteğinsel yem ile beslenirlerse bloat olmaları kaçınılmaz olur. Aynı şekilde proteğinsel beslenen balıklara uzun süre bitkisel yem verilir ise renklerinde bozukluk meydana gelebilir. Bunu öğrendikten sonra balığın büyüklük küçüklüğüne göre pul, granül, pond yemler tercih edilmeli lepistes balıkları için pond yemler çok büyük olacaktır ağız yapısına göre en uygun yem pul ve cips yemlerdir aynı zamanda granül yemleri de ezerek lepisteslerimize verebiliriz. Frontoza flowerhorn koi gibi büyük balıklar için ise pond yemleri kullanmak daha iyi olacaktır. Tablet yemleri yayın balıkları için tavsiye etmek daha doğru olacaktır günümüzde eskisi kadar kaliteli tablet yemler malesef bulunmuyor suda hemen eriyip dağılıyor aynı zamanda tablet yemlerini içeriğine göre malavi tropheus chiclidleri canlı doğuran ve tropical balıklar amazon nehri balıkları içinde kullanabiliriz.

Facebook sayfamız

Youtube Kanalımız

Akvaristler Sosyal Medya Platformu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.