Salyangozlardan Nasıl Kurtuluruz
Bitkili akvaryum yapmak isteyen ama adi salyangozlardan korkan birçok akvarist vardır. Bu makalemizde salyangozlardan nasıl kurtuluruz bunları öğreneceğiz. Hemen hemen her akvaristin baş belasıdır salyangozlar. Kimi zaman bitkilerden kimi zaman da ikinci el alınmış akvaryum malzemelerinden akvaryuma geçerler. Sinir bozucu olan adi ve ramshorn salyangozlarıdır çünkü üremeleri çok hızlıdır siz fark etmeden bütün akvaryumu sararlar.
Akvaryumda bu tür salyangozlar ile karşılaştık hemen bunlardan kurtulma yollarına bakarız
1- Salyangoz kapanı
2- Katıl salyangoz
3- Makrakanta
4- No planarya
Öncelikle salyangoz kapanından bahsedelim bunları hazır olarakda alabilir istersek de kendimiz yapabiliriz. Mantığı şudur bi pet şişe düşünelim ortadan ikiye böldük kapak olan kısma salyangozların girebileceği kadar delikler açtık alt kısmına biraz ağırlık ve salyangozların sevdiği besinlerden ekledik (marul kabak salatalık ) kapak kısmı alta gelecek şekilde şişeyi tekrar birleştirdik. Salyangozlar şişeye girecek ve orda kalacaklardır günlük yakaladığımız salyangozları atıp tekrar akvaryuma yerleştirmemiz gerekiyor. Salyangoz kapanı yapımı yakın zamanda buraya eklenecektir.
Katil salyangozlar da adi salyangoz ve ramshorn gibi salyangozları yemesi ile ün salmış bi gastropoddur. Bu salyangozlar da 2 adet hörgüç vardır biri bariz belli görünür bu hörgüç ile beslemezler bu hörgüç yön duyuları için yan yattıkları zaman geri düzelmek için vs kullanırlar hemen altında ufak bi hörgüç daha görünür ufak olduğuna bakmayın baya bi uzayabiliyor salyangozları bu hörgüç ile içine çekerek beslenirler ben daha katıl salyangozun yakalayıp içine çekmediğini görmedim kurtulmak için en mantıklı yol bana göre katıl salyangozlardır.
No planarya genellikle nematod türü canlılarda kullanılsa da küçük boyutlu sakyangozlarda da kullanılabilir “pyhsa türleri için yeterli değildir”.
No planarya antiseptik içerdiği için doz şeklinde ve günlere bölünerek kullanılmalı aynı planarya ve nematod da olduğu gibi. Aldığınız no planarya ürününde (toz veya sıvı) doz ayarlanması yazar. No planarya kullanımına başlamadan önce %25 su değişimi ve mümkün ise aktif karbon eklemeyi unutmayalım. Ve her doz uygulamasından önce en az 15dk önce bütün sirkülasyon yapan filtre ve hava motorlarını durdurup en az %25 dip çekimi yapılması gerekmektedir.
Makrakantalar da salyangozları yiyerek öldürürler ancak öncelikle salyangoz yemesi gerektiğini bilmesi gerekiyor bunun için aç bırakılabilir. Makrakantaların bir kaç sorunları vardır bunların bazıları şunlardır
1-Makrakantalar canlı doğuran gibi tropical balıklar ile beraber uyumlu değillerdir.
2-Makrakantalar bölgeci balıklardır diğer balıkları bölgelerine yaklaştırmaz onlara zarar verir
3-Makrakanta erkekleri üreme zamanı geldiği zaman diğer balıklara salça olurlar üreme zamanı oldukça agrasif olurlar