Lepistes Üretimi Püf Noktaları

Lepistes Üretimi Püf Noktaları

Lepistes üretimi için sadece sabır ve zamana ihtiyaç vardır. Lepistes üretimi yapmak diğer türlerin üretimini yapmak kadar zor değildir. Hele ki bu makalemizi okumuş iseniz hiç zor olmayacaktır.

Sizleri de facebook gurubumuz olan Lepistes Ailesinde görmek isteriz. Katılmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Üretim yapılacak tank ölçüleri

Aham şahan bi ölçü olmasına gerek yoktur 70 uzunluk 40 genişlik 40 yükseklik yeterli olacaktır. Bunun nedeni şudur lepistesler bölgeci balıklar değildir suyun orta ve üst kısımlarında yüzen balıklardır.

Filtrasyon

Her akvaryumda olmazsa olmaz bi filtrasyon sistemi olması gerekir lepistesler için güçlü bir iç filtre veya dış motor olmasına gerek yoktur ben lepistes üretiminde 2 adet ciğer pipo ve 1 adet de hava taşı çalıştırırm her hafta su değişimi yaparken pipo süngerlerini akvaryumun suyu ile temizlerim.
Ama kesinlikle yandan sump tavsiye ederim hem günlük dip çekimi hemde bakteri popülasyonu için en iyi filtrasyon sistemi sump sistemidir. Filtrasyon çeşitleri için buraya tıklayabilirsiniz.

Işık sistemi

Lepistes yavruları ışığa doğru gelirler bu yüzden yavruları yakalamak için bile olsa bi ışık sistemi gerekir bunun için ben led florasan kullanıyorum aynı zamanda bitkiler için de ışık gereklidir bitki var ise günlük 6 saat ışığın açık kalması gerekmektedir. 60cm(9w) ve 120cm(18w) ebatlarında var bunun ayrı bir konu açıp bu ışıkları tanıtacağım.

Kum ve Dekorasyon

Lepistes üretimi için ben kum kullanmıyorum ancak kum kullanırsam lepisteslerde lav kırığından başka bi kum kullanmam nedeni lav kırığı bakteri tutar ve akvaryumdaki yararlı bakteri popülasyonu artar.
Kumların temizliği için basit bir yöntem anlatacağım. Balık yakalama filesine bir miktar kumu dolduruyoruz üzerine su akıtıp içindeki kumu karıştırıyoruz bu sayede kum temizlenmiş oluyor bu işlemi bazı kumlarda bir kaç kere yapmak gerekebilir.
Dekorasyon olarak mangrove mopani kökleri ve bitki kullanılabilir bitkiden anlamıyorsak benim gibi anunias ve amazon türleri kullanılabilir. Akvaryumda kullanılan kumlar hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Akvaryumun Kurulması

Akvaryumu kurmadan altına strafor koymayı unutmuyoruz. Eğer kum kullanacaksak önce kum ardından su dolduruyoruz her ne kadar kum yıkanmış da olsa su doldurduktan sonra kum koymak suyu bulunduracaktır. Bu yüzden önce kum ardından su eklemek gerekir. Her ne neden olursa olsun akvaryumun suyunu eksik doldurmuyoruz suyumuz tam olmalı. Suyu doldurduktan sonra filtrasyon için pipo dış motor veya sump ekliyoruz su düzenleyici eklemek istiyorsak benim tavsiyen jbl biyotopal dan yana olacaktır. Bir akvaryumun biyolojik dengesi oluşması için 120 günden fazla sürer bizler bu süreyi kısaltmak için başka bi akvaryumdan su ekleriz. Mümkün ise balıkların alınacağı akvaryum ve yine de 15 gün beklemek gerekir.
Bu süre içinde üretimi yapılacak türü belirlenip temin edebiliriz koskoca 15 günümüz var ve hiç acelemiz yok. Benim için üretimi yapılacak türden 2 erkek 5 6 dişi yeterli olacaktır çünkü lepistesler düzenli bakıldığı zaman her ay yavru verirler diğer tropheus veya malavi cikletleri gibi değildir.

Balıkların akvaryuma yerleşmesi

Balıklar uzun yoldan geldi ise sadece aşılayıp akvaryuma eklemek riskli olabilir neden mi ? Uzun yoldan gelen balık suyun içindeki bütün oksijeni tüketmiş olacaktır aşılama süreci olsa olsa 20dk olur oksijensiz ortamdan oksijeni bol olan bi ortama geçmeleri balıkları olumsuz etkiler bu engellemek için balıkları bir süre kovada bekletmek ve daha sonra aşılama yapıp akvaryuma eklemek gerekir. Soğuk havalarda bu süreler kısa tutulması lazım ne kadar aşılama yapsak da akvaryum suyu ile aşılamanın yapıldığı kovadaki suyun ısısı birbirini tutmaz.
Balıkları da ekledikten sonra geriye sabır gerekiyor yukarda bahsetmiştim günlük 3 5 litrelik dip çekimi yapmak balıkları mutlu eder. Balıkların akvaryuma yerleşmesi hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Lepistes İçin Kullanılan Yemler

 

Lepistesler yapısı olacak küçük oldukları için ufak yemler tercih edilmelidir pond yemler gibi büyük yemleri vermek mantıksız olurlar. Genellikle proteğinsel beslendikleri için protein değeri yüksek olan pul yemler ve küçük mikronlu granül yemler tercih edilmelidir. Ben beslenmeyi sabahları proteğinsel akşamları ise bitkisel ağırlıklı besliyorum. Daha bu güne kadar hızlı büyüsünler diye kan kurdu kıl kurdu solucan vs vermedim ama hiç bir zaman da artemia yi eksik etmedim. Bu linke tıklayarak Pet şişe ile artemia nasıl çıkar izleyebilirsiniz. Yemler hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Geldik Kutsal Soruya (Lepistesim Ne Zaman Doğurur)

Lepisteslerin doğurması için öncelikle yumurtaların olgunlaşması gerekir bu süre 23 ile 28 gün arasında değişir kimi zaman 20 güne kadar düşerken kimi zaman da 30 güne kadar çıkabilir. Akvaryum şartları da lepisteslerin hamilelik sürecini etkiler ısı filtrasyon vs. Lepistesler bütün yavruları aynı zamanda doğurmayabilir bunun nedeni ise şudur. Örneğin dişi lepistesimiz 1 ocak da yumurta toplamaya başladı ve yumurta toplaması 15 ocağa kadar sürdü dolayısıyla yumurta oluşumundan 23 ile 28 gün sonrasında doğumlar olacaktır bu nedenle bütün yavrular aynı anda doğurmazlar genellikle ilk yavrularda görülen birşeydir. Doğumu yaklaşan lepisteslerin anal kısmında bariz bir şekilde şişkinlik ve siyahlık oluşur bir iki tecrübe ile zamanlama ayarlanabilir.

Lepistes Üretimi için Yöntemler

Üretimin verimli olabilmesinin en önemli özelliklerinden biri de kayıpsız yavrudur özellikle albino balıklarda kayıp çok fazla olur bunun nedeni albino lepistesler diğer lepisteslere göre çok daha fazla yavrularını yerler bunu önlemek için yavrulara saklanma alanı oluşturmalıyız.

Bir çok yöntem ile yavru kaybının önüne geçebiliriz. Akvaryuma bitkiler, file sistemleri, rafya, doğumhane gibi çeşitli ekipmanlar ekleyerek yavru kaybının önüne geçebiliriz.

1- Rafya Sistemi

Kullanılması en kolay yöntemdir. Pastanelerde ve nalburculardan alınan rafya makas veya bıçak yardımı ile büzüştürülür ve akvaryumun her hangi bir yerine yerleştirilir. Yeni doğan lepistes yavruları diğer balıklardan saklanmak için rafyaların arasına saklanır.

Rafyadan yavru toplamak zor gibi görünsede onun bi püf noktası vardır. Lepistesler ışığa karşı hassas oldukları için rafya üzerine yerleştirilen ışıkda yavruların oraya doğru gelmesini sağlayacaktır. Bu sayede kolaylıkla yavruları toplayabilir, yavruluğa veya farklı akvaryuma yerleştirebilirsiniz.

Rafya sisteminde dikkat edilmesi gereken en önemli şey temizliktir. Her ne kadar akvaryumunuzu temizleseniz de 15 günde bir rafyayı çıkartıp temizleyip geri akvaryuma yerleştirmek gerekir. Yenmeyen yemler, dışkılar veya ölen balıklar rafya içerisinde balıkları hasta edebilecek bakteriler oluşturabilir.

2- Plastik Yavruluk 

Doğumu yaklaşan lepistesi petshoplardan veya internet den alabileceğiniz plastik yavruluğa koyarak doğumunu gerçekleştirebilirsiniz. Plastik yavruluğun küçük olması dişi balığın strese girmesine neden olabilir. Bu yüzden büyük boy yavruluk almak en doğru olanıdır.

3- V sistemi 

Plastik yavrulukların bazılarında V sistemi bazılarında da ızgara sistemi vardır. Yavrulukta bulunan V sisteminin akvaryuma veya farklı bi sistem ile daya büyüğünü yapmaktır. Akvaryuma yapılan V sistemleri oldukça fazla verim vermektedir. Aşağıdaki görsele gördüğünüz gibi küçük alana doğum yapacak olan lepistes yerleştirilir ve altında bulunan 2 – 3mm kadar olan açıklıktan yavrular büyük alana düşür. Bu sayede yavruları toplamış oluruz.

Bu sistem eğer akvaryum içine yapılacak olursa sadece anne lepistesi değil direk koloni şeklinde de eklenebilir. Yavrular 15 gün ara ile toplanıp farklı bir akvaryuma geçmesi gerekmekteddir. Çünkü sonradan olacak yavruların diğer yavruları yeme ihtimali çok yüksektir.

4- Banyo Tası

Nalburculardan veya plastikcilerden alınan banyo tasının altı çıkartılır ve altına file yapıştırılır. Ben yapıştırma işlemlerini sıcak silikon veya hızlı yapıştırıcı ile yapıyorum. Boş bir akvaryuma tas yerleştirildikten sonra içine doğum yapacak olan dişi eklenir. Bu sayede yavrular doğduğu zaman farklı bi akvaryumda olacaklar, ve yavru kaybının önüne geçilmiş olacak.

5- Makarna Süzgeci

Yine plastikcilerden veya nalburculardan alınan makarna süzgecinin ter bir şekilde birbirine birleştirilir. Bu işlem için paslanmaz vida, sıcak silikon veya hızlı yapıştırıcı kullanılabilir. Üzerinden yem vermek ve balıkları eklemek için delik açılır ve boş bi akvaryuma yerleştirilir. Anne lepistes doğum yaptığı zaman süzgecin altından boş olan akvaryuma düşecektir. Bu sayede yavru kaybının önüne geçilecektir.

Bu sistemde de sadece anne lepistes değil koloni şeklinde lepistesler de eklenebilir.

6- Bitkiler

Su üstü bitkileri ve gövdeli bitkiler de yavrular için saklanma alanı oluşturacaklardır. Eğer yukarda bahsedilen yöntemler olmacak ise su üstü bitkileri veya gövdeli bitkiler kullanılarak lepistesler için saklanma alanı oluşturulması gerekmektedir.

 

Yavru Bakımı Ve Büyümesi

File sistemi’nden veya rafya dan yavruları topladık ilk gün yem vermemize gerek yoktur karın bölgelerine yapışık olan yumurta keseleri ile beslenebilirler daha sonra ise pul yem toz yem artemia gibi besinler verilebilir. Pet şişe ile artemia çıkartılması DIY sistemleri formuna eklenecektir.

Asıl işkence bundan sonra başlayacaktır bana göre kaliteli lepistesin anahtarı kuyruğu geniş dorsalı uzun formu düzgün olmasıdır bunun için de yavrulardan dişi erkek ayrımı yapılacakması gerekir.

Erkek Dişi Ayırımı Neden Yapılır

Yavrular cinsiyet ayrımı yapılabilecek boya geldiği zaman 30-40gün cinsiyet ayrımı yapılmalıdır. Bunun amacı erkeklerin dişi peşinde koşmayıp daha düzgün form  ve yapısı olması yani kuyruğunun daha geniş dorsalın daha büyük renklerin daha canlı olmasıdır. Aynı şekilde dişilerin de yumurta bakmamasi için erkekler den uzak tutulur dişiler de daha fazla büyür ve daha fazla yumurta bakacak boya erişir kuyrukları daha geniş renkleri daha canlı olur.

Lepistes üretimi için gerekli akvaryumlar

Her bir lepistes türü için en az 5 tank gerekir
1.tank anaçlar
2.tank 1-15 gün arası yavrular
3.tank 15- cinsiyet ayrımı yapılacak boya gelene kadar
4.tank erkekler
5.tank dişiler

 

Önemli notlar

Seçici üretim en güzel yapıya renge desene sahip balıkları ayırıp onları üretmektir. Bu sayede her zaman daha kaliteli balıklar çıkarmış olursunuz.

Sağlıklı Lepistes üretimi için günlük 3 5 litrelik su değişimi çok büyük rol oynar.

Eğer rafya sistemi kullanıyorsak rafyada bakteri oluşmaması için haftalık temizliği yapmak sağlık açısından çok önemkidir.

Doğum rahat olsun diye ısıyı yükseltmek çoğu zaman yanlış uygulama olur, balık bu şekilde alışır ise o şekilde devam ettirmek gerekir, oluşmamış yumurta keselerini de bırakır buda yavru kaybına neden olur. Bu yüzden balığı strese sokmayacak doğumhane yapmak veya rafya kullanarak akvaryum içinde doğumunu takip etmek hem anne hemde yavrular için en sağlıklı olanıdır.

Dişi lepistesleri doğumdan sonra 1 hafta kadar dinlendirmek (erkek balıkların yanına koymamak) dişi lepisteslerde bel kırılması şekil bozukluğu gibi birçok şeyi engeller erkekler sürekli olarak dişi balıkları kovaladıkları ve yeni doğumdan çıktığı için güçten düştüğünü düşünürsek erkeklerin kovalaması dişi balıkları oldukça yoracaktır amacımız bunun önüne geçmektir.

Balıkların takibi ve seçici üretim için maksimum 6 dişi ile üretim yapılmalıdır. Burda yazdığım bütün şeyler yerine geldiği taktirde her ay 1 dişiden 100 üzeri yavru alınabilir buda aylık 500 yavru demektir. Ne kadar çok dişi o kadar çok yavru diye bir olay malesef yoktur önemli olan stabil kaliteyi üretmektir

Sevgilerle kalın…

Facebook Sayfamız

Youtube Kanalımız

Akvaristler Sosyal Medya Platformu

Seri İlan Sitesi

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.