Sump ve Dış Motor Farkları

Dış Motor İle Sump Arasındaki Farklar

İlk önce sumpı tanıyalım. Benim tabirimle dış motor un daha verimli ve güncel halidir. Sump akvaryum suyunu arıtma sistemidir. Dış motor ve iç motor görevi kısa sürede akvaryum suyunu arıtarak balıklarımızın ihtiyaç duyduğu temiz suyu sağlamaya yarar. Ayrıca içerisinde bakteri oluşturarak balıklarımızın ihtiyaç duyduğu bakteri kültürü dediğimiz olayı barındırmaktadır.

Sump’ın Artıları

Sump ın avantajları

1. Tamemen içerisinde oluşan döngüyü görebilmektesiniz.

2. Kullanılan motor örneği 15watt 1200litre lik motorla olduğu gibi saatte çevirmesi gereken suyu çevirmektedir. Kullanılan elektriğin tamamından verim alıyorsunuz demektir.

3. Sump’ın orta bölmesi yani arıtma bölümüne 1den fazla arıtma malzemesi konulması hem bizim hemde balıklar için artırır. Nedeni ise elinizin boya olduğunu düşünün 1 kere yıkasanız mı daha temiz olur, 10kere yıkasanız mı daha temiz olur.? Bu sebeple ne kadar çok biyolojik malzeme o kadar verim demektir.

4. Sumpın su giriş bölümü kuma yakın olan yerden çektiği için kuvvetli bir motor kullandığınız takdirde dip çekimi yapmanıza gerek kalmaz. Dip pislikleri veya fazla atılmış yemin sump tarafından çekilmesi suya dağılmadan salınım yapmadan çekmesi suyun daha uzun süreli berrak ve sağlıklı kalması demektir.

5. Kesinlikle gürültü yapmaz. Sıfır ses

6. Ucuz yollu arıtma sistemi

7.elektirik kesildiğinde evde olmadığınızda gözünüz arkada kalmaz herşey akvaryum içerisinde olur biter.

8.Yer kaplamaz göze batmaz sade ve şık bir görünüşü vardır.

Dış Motor Dezavantajları

1. İçerisinde oluşan döngüyü göremiyorsunuz.

2. Daha iyileri de var ama Ortalama bir dış motor 40waat ile 800litre su çeviriyor. Bu 40waatın yaklaşık yarısı motorun aşağıdan yukarıya bastığı sudan dolayı debiyi düşürmekte harcanılan elektriğin karşılığını alamamaktasınız. Buda yeterli arıtma yapmadığı anlamına gelir.

3. Genellikle en fazla 3 veya 5 biyolojik malzeme koyabilmektesiniz bu sebeple de verim ve arıtma kalitesi düşmektedir.

4. Genellikle dış motorların su çekiş bastonu akvaryumun ortasında olması nedeni ile dipte olan pislik ve yem artıklarını çekememektedir. Sadece mevcut suyun berrak kalmasını sağlar ama ilerleyen süreçte suyun kalitesini düşürür. Buda balıkların savunma mekanizmasını ve hastalığa olan karşı direncini düşürür.

5. Genellikle bütün dış motorlar ses yapar.

6. Kaliteli bir dış motor maliyeti yüksektir. İşe yaramayan bir dış motor parası ile daha kaliteli sonuç alabileceğiniz sump yaptırabilirsiniz.

7.Elektirik kesildiğinde evinizi su basma ihtimali vardır. Vana conta ve hortumlardan sızıntı yapabilir. Bu hem sizi hemde balıklarınızın sonu olabilir.

8. Yer kaplar dış motoru saklamak için yer ararsınız.

Facebook sayfamız

Youtube Kanalımız

Akvaristler Sosyal Medya Platformu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.