Kuyruk Erimesi
Kuyruk erimesi bir çeşit mantar hastalığıdır. Kuyruk erimesi olan bir balık var ise diğer balıklara da geçme olasılığı oldukça yüksektir. Bu nedenle akvaryumu komple dezenfektan yapmalıyız. En çok lepistes balıklarında görüldüğü için başlıca nedenlerini sıralayalım.
Kuyruk erimesinin en büyük nedeni büyük ve geniş kuyruklu balıklarda kan basıncının kuyruğa kadar yetişmemesidir. Bu da o bölgeyi güçsüz kılarak bakterilere karşı dirençsiz yapmaktadır. Hiç bir neden yok iken büyük ve geniş kuyruklu balıklarda kuyruk erimesi görülebilir bunun nedeni tamamen kan basıncı ile alakalıdır. Kuyruk erimesi olan bölgelerde beyaz pamuksu herhangi bir şey yok ise dezenfekte edilmiş bir makas ile erime olan yerin bir kaç mm ilerisinden kuyruk kesilebilir, kesilen gölgeye metilen mavisi uygulanabilir. Ben bu yöntemi lepistes balıklarında ve longfin vatoz balıklarında birçok kere uyguladım.
Sizleri de facebook gurubumuz olan Lepistes Ailesinde görmek isteriz. Katılmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Ancak suyumuzda bakteri var ise kuyruk erimesi bir değil birçok balıkta görülmüş ise kesme işlemi bir işe yaramayacaktır, çünkü akvaryumda var olan bir bakteriyi kuyruğu keserek önleyemeyiz.
Bu tür hastalıklar için karşılaşmamak için fazla yemleme yapılmamalı, ısı düzeni mümkün olduğu kadar sabit olmalı düzenli olarak dip çekimi, su değişimi ve filtrasyon temizliği yapılmalıdır.
Unutmayınız ki biz akvaristler küçük dostlarımızı beslerken kendi zevklerimizden daha çok onların zevklerini ve ihtiyaçlarını düşünmeliyiz. Akvaryumlarımız cam gibi berrak olması bizim için çok güzel görünse de küçük dostlarımız için bu iyi birşey olmayabilir.
Kuyruk Erimesi Nedenleri
Kuyruk erimesi büyük ölçüde bakteriyeldir. Eğer bozuk şartlar düzeltilmezse akvaryumun sınırlı su kapasitesi içerisinde bu bakteriler çok hızlı bir şekilde ürerler ve tüm balıklarda enfeksiyon görülür. Eğer tankta kuyruk erimesi varsa öncelikle yapılması gereken bu enfeksiyonun tüm balıkları mı yoksa bazı balıkları mı etkilediğini tespit etmektir. Eğer bazı balıklarda bu durum varsa hızlıca bu balık/balıklar, içerisinde sadece basit bir sünger filtre ve ısıtıcı bulunan ufak bir karantina tankına alınmalıdır. Tedavileri bu tankta yapılmalıdır. Şayet tüm balıkları etkileyen akut bir enfeksiyon durumuyla karşılaşırsanız, hızlıca suyunuzun büyük bölümünü dip çekimi yaparak değiştirmeniz gerekmektedir. Değiştirdiğiniz su yeni eklenen suyun sıcaklığı ile aynı olmalı ve eklediğiniz suda klor-kloramin bulunmamalıdır (dinlendirilmiş su ile değişim yapmalısınız.)
Kuyruk Erimesi Tedavisi
Tedavi için çeşitli antibakteriyel ilaçlar bulunur(zorda kalmadıkça kullanmayın). Bu ilaçlardan en etkili olanları;
Sera baktopur : her 100 litre için 1 tablet
Mikrofish : Her 100 litre için 20 damla
zorunlu olmadan kullanmayın dediğim nokta şudur bu ilaç akvaryumunuzdaki oturmuş döngüye zarar verir. Çünkü sadece zararlı bakterileri değil, filtrenize oturmuş faydalı bakterileri de öldürürler.
İlaç kullanmadan önce gözlem yapmakta fayda vardır ilaç kullanılması farklı bir diğer hastalığa yol açabilir kendimize şu soruyu soralım ufak bir grip oldunuz hemen antibiyotik kullanırmısınız ? Tabiki hayır bu yüzden küçük dostlarımıza da hemen ilaç kullanmak faydalı bir davranış olmayacaktır.
Kuyruk erimesinde su ısısını 2-3 derece düşürmek bakterilerin üremelerini yavaşlatabilirsiniz. Filtreleri 10dk kapalı tuttuktan sonra dip çekimi yapmak yine kuyruk erimesine yol açan bakterileri akvaryum ortamından dışarı atmamıza yardımcı olacaktır.
Lepistes kuyruk erimesinde 100 litre için 1 tablet kaya tuzunu akvaryum suyunda eriterek eklemeniz. Yok ise normal kaya tuzu balıklarınızın iyon düzensizliklerini gidermelerine ve mukoza tabakalarını yenilemelerini sağlar. Kaya tuzunu vatoz balıklarında kesinlikle kullanmayın.