Karides Cinsiyet Ayırımı
Karides cinsiyet ayırımı oldukça kolaydır bunun için karidesleri elimize almamıza, anüs vent kontrolu gibi şeyler yapmamıza gerek yoktur. Cüce karidesler de cinsiyet ayrımında büyüklük ve renk, karın alt kavisi oluşumu, sele oluşumu, anten uzunluğu, sırt şeridi gibi farklı fenotipik özelliklerinden faydalanılmaktadır. Cüce karides türlerinin çoğunda dişiler erkeklerden daha büyük yapıda olup, daha belirgin ve net renklere sahiptirler. Erkekler yumurta taşımadıkları için kuyruk yapıları dişiler kadar gelişmiş değildir. Bazı dişi cüce karideslerin sırt kısımlarında
başlarından (rostrum) kuyruk (telson) kısmına kadar uzanan şerit bulunur. Aşağıdaki resimde dişi karides bireylerine örnek verilmiştir.
Dişi cüce karideslerin karınlarında dışa doğru bir kavis bulunur. Bu kavis erkeklerde
bulunmaz. Abdomen olarak adlandırılan bu kısım, dişilerde sarı renkli yumurtalarını
pleopodları arasında taşırken kalkan görevi görür. Bu özellik birçok karides türünde bulunsa da, bazı türlerde ayrım için yeterli olmayabilir. Yani bazı türlerde karın altı kavisinin bulunmaması o karidesin erkek olduğunu göstermez. Bu ayrım karidesin yaşı ve cinsine de bağlıdır.
Erkek karides bireyleri dişi bireylere göre daha küçük, daha renkli ve Abdomen (dış kavis) bulunmaz. Bunun yerine petesma adı verilen üreme organı bulunur. Kiraz karideslerin üretimi bakımı su şartları hakkında bilgi almak için BURAYA tıklayınız.
Kiraz Karideslerin Anatomisi
Sefalo-toraks: Baş ve göğüsün bulunduğu vücudun birinci ana kısmı.
Abdomen: Vucudun ikinci ana kısmını oluşturan segmentli karın kısmı.
Toraks: Göğüs kısmı.
Rostrum: Karapaksın gözler arasından ileri uzanan tırtıklı kısmı.
Maksiliped: Besinleri yakalamaya yarayan kıskaçlı bacaklar.
Pereipod: Yürüme bacakları.
Pleopod: Yüzme bacakları.
Uropod: Kuyruk yelpazasinin yan plakaları.
Telson: Kuyruk yelpazesinin hareketli olan son kısmıdır.