Japon Balığı

Japon balığı

Sazangiller familyasından bir balıktürü. Çaprazlama yöntemi ile farklı renklerde ve vücut yapısında çok çeşidi üretilmiştir. Japon balıklarının çoğu comet, shubunkin, suriye japonu gibi türler soğuk suda yaşayabilirler. Bulundukları akvaryumlarda tek cins olarak besleniyorlarsa ısıtıcıya ihtiyaç yoktur. Ama süslü japon balıkları için (oranda, ranchu, rykuin gibi) ıstıcıya ihtiyaç vardır, ısıtıcı suyu ısıtmak için değil ısının sabit kalması için önemli bir ekipmandır. Vahşi türevleri 4-30 derece arası yaşarken süslü türler 18-25 derece arası yaşayabilir.

Çok sık düzensiz ve kalitesiz yemlemeden kabız hastalığına yakalandığı için haftada bir kez mutlaka haşlanmış ıspanak yaprağı ve haşlanmış bezelye verilmelidir. Bezelye haşlandıktan sonra kabuğundan çıkartılmalıdır.

Japon Balığı beslenecek bir akvaryumda Japon Balığı başına minimum 30 litre su hacmi düşmelidir. Bilinenin aksine fanus ortamında tek başına bakılması değil, en az 6 şarlı sürü halinde bakılması gerekir. Japon balıkları için pond türü yemler risklidir. Balıkta hava kesesi problemine yol açabilir. Japon balıkları için genelde granül ve pul türü yemler tercih edilmelidir. Japon balıklarının diyeti bitkisel ağırlıklı olmalıdır. Gereken şartlar sağlandığında japon balıkları 25 yaşına kadar yaşayabilir. Üreme olgunluğuna minimum 1-1,5 yaşlarında ulaşırlar. Cinsiyetlerini bilmek için uygulanacak en iyi yöntem yumurta dökmelerini izlemektir. Dişi balık erkek tarafından kovalanır, erkek ise dişinin karnına vurarak yumurtaları dökmesini sağlar. Var olan Japon Balığı varyeteleri şunlardır. Jikin, Demekin, Tosakin, Wakin, Oranda, Ryukin, Comet, Common, Blackmoor, Bubble Eye, Telescope, Shubunkin, Ranchu, Pearlscale, Celestial, Pom-pon.

Latincedeki İsmi

Carassius auratus

Coğrafik KökeniAsya
BeslenmeHem etçil hem otçul
Davranış BiçimiBarışçıl
Kendi Türleriyle DavranışBarışçıl
Işık İhtiyacıDüşük – Yüksek
Yüzme SeviyesiGenelde taban ve orta
Cinsiyet AyrımıÜreme dönemlerinde erkeklerin solungaçlarında kabacık benzeri yapılar oluşur.
SıcaklıkYapay seleksiyon türlerde 18°C – 24°C , vahşiye yakın türlerde (4-30 °C)
ÜremeDüz yumurta dökerler, çok sayıda yumurtlarlar. Yumurtalar su koşullarına bağlı olarak 4-6 gün içinde değişen açılma süresine sahiptir.
Ph Aralığı6.0 – 8.0
En Az Akvaryum HacmiOranda, ryukin, ranchu gibi balıklar için 40 litre; comet shubunkin gibi tek kuyruklu ve daha iri boylara ulaşanlar için 70 litre.
En Fazla Büyüdüğü Boy35 cm

Üreme

Gerekli şartlar ve damızlıklar sağlanırsa akvaryumda üretilmesi mümkündür. Yumurta dökerek ürerler. Solungaç kapaklarının kenarı beyaz olursa bu erkektir. Yumurtlamaya hazır olan dişinin karnı şişer, erkeğin solungaç kapaklarında noktalar çıkar. Yumurta döken dişinin ardından erkek spermlerini boşaltır. Yumurtlama bittikten sonra eşler hemen başka akvaryuma alınmalıdır . Ancak japon balıkları üreme esnasında suyu bembeyaz yapar. Bu da üremenin gözlenmesi için olumsuz bir yöndür . Tankın dibine misket döşemek yumurtlamadan sonra çiftlerin kendi yumurtalarını yememesi için uygulanan bir yöntemdir. Yumurtaların olduğu tanka uygun miktarda metilen mavisi eklenerek, havalandırma sürekli çalıştırılmalı yumurtaların mantarlaşmasına izin verilmemelidir. Çok küçük boylarda yumurtadan çıkan yavru balıkları büyütmek güven, özen ve tecrübe ister.

 

Facebook sayfamız

Youtube Kanalımız

Akvaristler Sosyal Medya Platformu

3 Yorumlar
  1. Premiumbird diyor

    Genelde herkes evinde japon besliyor ama lepistes balığı daha iyi bence.

  2. Balık diyor

    Fanusta japon balığı besliyorum. Bence gayet dayanıklı bir canlı 3 yıldır besliyorum hiçbir sorun yok. Tercih edebilirsiniz.

    1. Akvaryum Asistanı diyor

      Evet gerçekten de Japon balıkları dayanıklı canlılardır bu yüzden fanus gibi küçük hacimli yerlerde yaşayabilirler ancak gelişimleri olumsuz yönde etkilenir, sağlıklı olamazlar. Ek bir not olarak betta balıklarında bulunan solunum sistemi Japon balıklarında bulunmaz bu yüzden oksijen gerekmektedir

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.