Astronot (Astronotus ocellatus)

Astronot Balığı

Astronot balığı ya da Oskar (Astronotus ocellatus), doğal yaşam alanı Güney Amerika olan, yaklaşık 35–45 cm boyutlarında, yutabileceği tüm küçük balıklara karşı saldırgan bir balık cinsidir.
Astronot balığı büyük boyutlara ulaşabilen, gösterişli, avcı balıklardır. Özellikle küçükken oldukça hareketlilerdir. Astronotların bir diğer özelliği ise çok akıllı olmalarıdır, alışınca zıplayıp su üstünden yemi elinizden alabilirler. Bu balıkları küçük akvaryumda beslemek balıklar için yapılabilecek en büyük yanlıştır, hızlı büyüdüklerinden küçük akvaryum onlara yetmeyecektir. Yutabileceği boydaki balıklara karşı tehlikelidir. Çeşitli renk varyasyonları vardır. 25cm e ulaşana dek ayda 2.5-3cm lik bir hızla büyür

Genel Bilgiler

Latincedeki İsmi

Astronotus ocellatus

Coğrafik KökeniKolombiya, Venezuela, Fransız Guyanası, Peru, Brezilya, Paraguay, Uruguay ve Arjantin, doğada çok yaygın kaydedilmiştir. Çok sayıda nehir sistemlerinden toplanmıştır, Amazonas, Negro, SolimÃμes, Ucayali, Approuague ve Oyapock.
BeslenmeEtçil
Davranış BiçimiOrta derecede agresif.
Kendi Türleriyle DavranışOrta derecede agresif.
Işık İhtiyacıDüşük – Yüksek
Yüzme SeviyesiDip-Orta-Yüzey
Cinsiyet AyrımıCinsiyet ayrımı çok zordur. Ancak üreme dönemlerinde tüp çıkaran balıkların tüplerine bakarak ayrım yapılabilir. Dişinin üreme tüpü geniş ve oval uçlu, erkeğinki ise dada dar ve sivri uçludur. Erkekler dişilere oranla daha hızlı büyürler.
Sıcaklık22 ° C – 25 ° C
ÜremeDüz kaya gibi yüzeylere, yumurta dökerler. Üretilmesi geniş akvaryumlarda mümkündür. Dişi erkek ayrımı zor olduğundan 8-10’arlı bir grup alınıp eş tutmuş balıkları ayırarak üretim yapılabilir.
Ph Aralığı7.7- 8.5
En Az Akvaryum Hacmi300 litre (tek balık için)
En Fazla Büyüdüğü Boy45cm

Astronot balığı

Kendi türüne uygun sert karakterli, bölgesine ait balıklarla birlikte beslenebilir. Akvaryumun alt ve orta kısmında yüzer. Geniş su hacmi ister, balık başına asgari 150 litre su hacmi sağlanması uygun olacaktır. Bakımı deneyim gerektirir. Gerekli su şartları ve eş balıklar bulunursa yumurtayla akvaryum ortamında çoğalabilir. Dişi ve erkek yumurtalara bakarlar.

Doğal yaşam alanı Güney Amerika’dır. Amazon Nehri’nin Rio ve Paraguay’daki kısımlarında yaşar. Azami 45 cm boya ulaşabilirler. Yurt dışında oscar adı ile anılırlar.

Türe uygun karma akvaryumlarda beslenmelidirler. Küçük ve sakin balık türleri ile bir arada bulundurulmamalıdır. Saldırgan ve etoburdurlar. Otçul beslenme de eksik edilmemelidir.

pH 6,5-7,5 arasında olmalıdır, 23-27 °C sıcaklıktan hoşlanırlar. En az 300 litrelik bir akvaryum gerektiren bu balıkların bakımı tecrübe gerektirir. Genellikle küçükken alınırlar ama kısa sürede çok büyürler ve eğer küçük bir akvaryuma salınmışlarsa ileride rahat edemeyebilirler. Strese girip çeşitli hastalıklara (özellikle de beyazbenek) yakalanabilirler.

Bir kerede yaklaşık 2000 yumurta bırakabilirler ve yumurtalarını düz yüzeylerin üzerine bırakırlar.

Astronot balığı cinsiyet ayırımı

Erkek astronot balıkları dişilere göre daha iridir ve erkeği ayırt edecek yapısal farklılık yoktur. Ancak üreme döneminde kesin sonuç elde edilir. Erkek astronot balıkları dişileri için savaşırken dişleri birbirine kilitlenebilir. Astronot, balıkları çiftleri, yumurtlama alanlarını birlikte hazırlarlar.

Ayrıca Astronot balığı

Çok fazla iştahlı oldukları için bulundukları akvaryum çabuk kirlenir. Bu yüzden de iyi bir filtreleme sistemi gerekir ve su değişimleri ihmal edilmemelidir. Yaklaşık olarak 10 yıl ömürleri vardır. Güçlü oldukları için kumları kazıp taş ve bitkileri yerlerinden oynatabilirler. Bu yüzden kütüklerle dekor yapılmalıdır. Bitkilerin çoğu uygun olmasa da iri yapraklı, sağlam bitkiler kullanılabilir. Bunların köklerinin üzerine de iri kayalar konulursa sağlamlaşır ve astronotlarınız bu bitkileri yerlerinden sökemez.

Bu balıklar jack dempsey gibi sert yapılı çiklit türleriyle veya pacu türü characinlerle beslenebilirler.

Sahiplerine çok çabuk alışırlar. Pek çekinmezler. Elinizi suya sokarsanız sağlıklı bir astronot balığı muhtemelen kaçmayacaktır. Sahiplerinin elinden de yem yiyebilirler.

Japon balıkları-Canlı Doğuranlarla-Koi- ile kesinlikle yaşamaz. Malawı türü cıchlıd’ler ile birlikte bulundurulması uygun olmasa da imkânsız değildir. Astronotun en çok sevdiği yem Tavuk Ciğeridir diyetlerinde ayda bir yemini sarımsak suyuna banıp veriniz.

Facebook sayfamız

Youtube Kanalımız

Akvaristler Sosyal Medya Platformu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.