Sarı Prenses

Sarı Prenses

Sarı Prenses, Latince ismi Labidochromis Caeruleus olan barışçıl bir akvaryum balığıdır. Türkiye’de sarı prenses ismi ile satılmaktadır. 13–15 cm boylara ulaşabilirler. Anavatanı Afrika kıtasının Malavi gölü olan bu balık sığ kayalıklarda yaşamayı sever.

Latincedeki İsmi

Labidochromis caeruleus

Coğrafik KökeniMalawi Gölü’nün bol kayalık kesimleri.
BeslenmeHem etçil hem otçul
Davranış BiçimiBarışçıl
Kendi Türleriyle DavranışOrta derecede agresif.
Işık İhtiyacıDüşük – Yüksek
Yüzme SeviyesiDip-orta seviye
Cinsiyet AyrımıGenelde erkeklerin dorsal, pelvic ve anal yüzgeçlerinde geniş siyah bir hattın olması erkek balığı nitelesede kesin ayrım için anüs ve ventral açıklığa bakılır. Anüs ve ventral açıklık aynı boyda ise erkektir. Eğer ventral açıklık anüsten daha büyük ise de dişidir.
Sıcaklık25 – 26 °C
ÜremeDişiler yaklaşık 20 gün ağızda kuluçka yaparlar. Erkek dişi oranının 1/5 olması önerilir.
Ph Aralığı7.7- 8.5
En Az Akvaryum Hacmi120 Litre
En Fazla Büyüdüğü Boy13cm

Yaşam alanı

Doğada daha çok 10-40 metre arası derinliklerde kayalık kıyılarda yaşarlar. Akvaryumlarda diğer Labidochromis türleri (zebroides, chisumulae) ve Cyrtocara moorii.

Beslenme ve bakım

Hepçildirler, temel besinleri diğer tipik Mbuna (Malawi kayalık bölge çiklitleri) türleri gibi kayaların üstünü kaplayan yosun tabakasıdır. Kayalar üzerindeki yosun tabakalarının içindeki küçük kabuklular, böcekleri de avlamayı severler. Tropikal bir balıktır su sıcaklığı 20 derece üstünde ideal 28 derece civarında olmalıdır. Akvaryumları bol saklanma yeri ve optik bölge sınırları oluşturacak şekilde kayalarla dekore edilmelidir. Bir erkek, yaklaşık 40–50 cm çapındaki bir bölgeye sahip çıkar. Her erkeğe en azından üç dişi düşmesi şartıyla, 120 litreden geniş ve kalabalık akvaryumlarda birden fazla erkek barındırılabilir. Karma akvaryumlarda aynı gölden barışçıl cichlidlerle (örneğin yunus cichlid) bakılması uygundur.

Üreme

Cichlid ailesinin üyelerinden bu balığın ağzında yumurtaları kuluçkaya yatırma gibi ilginç bir özelliği vardır. Yaklaşık 23 gün boyunca dişi balık ağzında yumurtaları saklı tutarak onları başka balıklar tarafından yenilmekten korur. Bu kuluçka döneminde balık 23 gün boyunca aç kalarak oldukça fazla kütle kaybına uğrar ve hassas bir hal alır. Bazen yem yedigi görülür ama çok nadirdir Bu yüzden doğumdan önce ve sonra anne balığı iyi beslemek sağlığı açısından iyi olacaktır.

Cinsiyet Ayrımı

Sarı prenses cinsiyet ayrımı

Yukardaki resimdede görüldüğü gibi erkek ve dişi sarı prenses balıkları kolay bir şekilde ayırt edilebilir. 

 

Yavru ve Gelişimi

Sarı prensesler malavi gölündeki diğer chiclidler gibi ağızda kuluçka yaparlar. Çiftleşme Dişi yumurtayı yere bırakır, erkek yumurtanın üzerinden geçerek titrer ve döl bırakır döllenmiş yumurtayı dişi ağzında kuluçka yapar. Kuluçka süresi 21 gün olarak bilinir stres veya farklı nedenlerden dolayı daha erken de boşaltabilir çok daha geç de boşaltabilir. 

Sarı prenses çiftleşme

Yumurtalar 3 gün içerisinde oluşur eğer daha önce tecrübeniz var ise 3. günden sonra balığınızı kusturarak yavruları alıp kuluçka makinelerinde saklayabilirsiniz. 

Yavrula keselerinden kurtulana kadar herhangi bir yem verilmemesi gerekmektedir. Keselerinden kurtulduktan 1 gün sonra artemiai, yavru yemleri, veya uygun yemleri ezerek azar azar verebilirsiniz. 

Yavruları diğer büyük balıkların yanına koymayınız, büyük balık küçük balığı yer kuralı burdada geçerlidir. Yavrular en az 3cm olana kadar farklı bir yerde tutup daha sonra ana akvaryumunuza alabilirsiniz. 

Facebook Sayfamız

Youtube Kanalımız

Akvaristler Sosyal Medya Platformu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.