Mayalı Sistem Co2 Kurulumu
Mayalı Co2 sistemi kurulumunu tamamen evde bulunabilecek malzemelerle 100-150 lt’ lik akvaryumlara kadar CO2 ihtiyacını karşılayabileceğiniz fermante sistem kurulumunu anlatacağım. Bunun için 2.5 ltlik kola şişesine (gazlı içecek şişeleri gaz kaçırmamaya yönelik şekil almışlardır) akvaryumdan veya çeşmeden dolduracağınız 1.5 litre kadar su ekleyin. Hazır su kullanmayın ve kesinlikle sıcak su koymayın.Mayadaki bakterileri öldürür.Oda sıcaklığı kafidir.
1.5 su bardağı seker ilave edin.3 çay kaşığıda maya ekleyin (pakmaya her yerde bulunur)
Elinizi şişenin ağzına dayayın ve çalkalayın.Maksimum 2-3 saat sonra gaz çıkışı başlıyacaktır.
Sistemin ömrünü uzatmak için şekerle beraber birkaç çay kaşığı karbonat da ekleyebilirsiniz. Bu sayede Mayalı Co2 sistemi ni kurmuş olursunuz.
İlk yaptığımız şişe fermantasyon şişesiydi bu şişenin kapağına hava hortumu geçecek kadar delik açıyoruz.
Farklı bi kola şişesine litre fark etmez bir miktar temiz su koyalım, ve kapağında 2 adet delik açalım. Bu şişe gözleml şişesi olacaktır. 2 delikten hortumun biri mayalı sistemden çıkan hava hortumu için diğeri ise akvaryuma difüzör e gidecek olan hortum gelecektir. Mayalı sistemden çıkan hortumun uzun olması gerekmektedir bu şekilde suyun içinde kalacak ve mayalı sistemden gelen kabarcıkları burda gözlemleyebileceğiz. Aynı zamanda içindeki suyu metilen mavisi gibi dezenfectan eklenebilir.
Co2 Difüzör Yapımı
Co2 difüzör yapımı için bir çok çeşitli yöntemler vardır ve hazır difizörler de bulunur.
Difüzörün nasıl olacağına karar vermeden önce 2. Şişedeki diğer hava hortum ucuna cek valf ve musluk eklemeyi unutmuyoruz. Bu sayede akvaryum basıncından kaynaklı su geri tepmeyecektir.
5ml lık bi enjektör işimizi oldukça görecektir. Gözlem şişesinden gelen hava hortumunu enjektör ün ucuna geçiriyoruz ve hava kaçısının olmaması için ufak bi şekilde hızlı yapıştırıcı ile yapıştırıyoruz.
Enjektör ün diğer ucuna çeşitli aparatlar ekleyerek gaz çıkışını parçanarak çıkmasını sağlayacağız bunun için en iyi verim ıhlamur dalından oluyor. 1cm kadar enjektör içine girmesi ve bir kaç cm de dışarda kalması yeterlidir.
Önemli Bilgiler
Maya şisesi ısı kaynaklarından uzak olsun.
Hortumunuza kesinlikle check valf takın Su tanktan geri gelmesin.
Kola şisesnden çıkan kapakta alt yüzde bir plastik parça vardır onu çıkarmayın. Gaz kaçışını önlemek içindir.
Gaz çıkısı azalınca sıvıya bitki Gübrelerinden damlatın bu ömrünü uzatır.
Hangi Bitkilerin Co2’ye İhtiyacı Vardır ?
Bütün bitkiler Co2’ye ihtiyaç duyarlar. Kimi bitkiler Co2 olmadan yaşayamaz iken kimi bitkiler için az miktarda verilen Co2 yeterli olur, bakımı kolay diye nitelendirdiğimiz bitkilerde ise olmasa da olur. Co2 ye ihtiyaç duymayan bitkiler anubias türleri, java fern, amazon, saz, riccia, hemianthus, micranthemoides, moss türleri, çınar, limon ve zeytin gibi bitkiler için mayalı sistem veya oksijen tüpü ile verilen Co2 ye gerek duymazlar. Çünkü bu bitkiler için akvaryum içinde bulunan Co2 yeterli olur. Gelişimini hızlandırmak, renklerinin daha canlı ve sağlıklı olması için imkanı ve el becerisi olan bütün akvaristler en azından mayalı sistem yapmalı…
Akvaristler Sosyal Medya Platformu