Lepistes Kuyruk Kısması

Lepistes Kuyruk Kısması

Lepistes balıklarınız da zaman zaman kuyruk kısması – kısılması, kuyruk yapışması görmekteyiz aslen kötü su şartları ve sürekli olarak antibiyotik kullanılan balıkların yavrularında görülse de asıl sebebi beyaz benek gibi ıch paraziti olan “Ichtyobodo pyriformis” dir.

Sizleri de facebook gurubumuz olan Lepistes Ailesinde görmek isteriz. Katılmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Hangi Balıklarda Görülür ?

Özellikle canlı doğuran balıkları, betta gibi kuyrukları uzun ve narin balıklarda görülse de bütün akvaryum canlılarında olabilir..

Lepistes Kuyruk Kısılması Sebepleri

  1. Beyaz benekte olduğu gibi ıch parazitleri bütün akvaryumda bulunur. Hastalığı tetiklemesi için aşırı üremeleri gerekmektedir.
  2. Kötü su şartları, dip çekimi ve su değişimi yapılmayan akvaryumlar.
  3. Farklı bir yerden alınan balık ile üzerinde gelen kistler. Beyaz benekte olduğu gibi ıch parazitleri balığı konak olarak kullanır.
  4. Sürekli antibiyotik kullanılan balıkların yavrularında genetik olarak görülebiliyor.

Lepistes Kuyruk Kısılması Belirtileri

  1. Genellikle sadece kuyruklarda görülür ancak bütün yüzgeçlere de yapılabilir.
  2. Suyun taban kısmında hareketsiz gezinmesi.
  3. Yeme karşı iştahsızlık.

Lepistes Kuyruk Kısılması Tedavisi

İch parazitleri bilindiği üzere yüksek ısıda daha çok üreme gerçekleştirirler. Beyaz benek tedavisinde kullanıldığı gibi önce ısıyı yükseltip balık üzerinde bulunan kistlerin üremesini sağlayıp kistin patlamasını sağlamak daha sonra sık dip çekimi ve antibiyotikler ile paraziti tamamen yok edeceğiz.

  • Isı kademeli olarak 30° dereceye kadar çıkartılır (günde Max 2° derece)
  • Dip çekimi yapılmadan minimum 10dk önce bütün motorlar ve suya sirkülasyon veren herşey kapatılır. ( Parazitin suyun dibinde kalması için)
  • İlaç olarak herhangi bir kimyasal maddeye gerek yoktur. Tedaviye destek amaçlı metilen mavisi, akvaryumdaki canlıların uyumuna göre kaya tuzu eklenebilir.
  • Ayrıca kullanım ölçülerine göre Sera Costapur ve Sera Ectapur kullanılabilir.
  • Hasta olan balığı farklı bir akvaryuma almaya gerek yoktur, ich parazitleri akvaryum suyunda bulunurlar yani diğer balıklar da riskli durumundadır önemli olan akvaryum suyundaki parazitleri temizlemektir.

Facebook Sayfamız

Youtube Kanalımız

Akvaristler Sosyal Medya Platformu

Seri İlan Sitesi

2 Yorumlar
  1. Cemre diyor

    Kuyruk kısması değil de suyun tabanında yatıyor. Yem yenesinde sorun yok. Ama kuyruğunu hararet ettiremiyor. Hafif kamburlaşma var. Sizce bu kuyruk kısması mı yoksa başka bir hastalık mı? Akvaryumdaki diğer balıklarda böyle bir sorun yok.

    1. Akvaryum Asistanı diyor

      Kuyruk kısmasına neden olan şey makalede de belirtildiği gibi ich paraziti türüdür. Her balıkda aynı etkiyi gösterecek değildir kimi balık da hiçbirşey göstermeyedebilir. Önemli olan şey balık güçsüz duruma geçtikden sonra mı kuyruk kısması oldu yaşandı yoksa balığı bu hale getiren şey kuyruk kısması mı ?
      İch paraziti beyaz benekte de olduğu gibi bulaşıcı bi hastalıktır ve bir çok akvaryumda bulunmaktadır tek bir balıkta görülüyor ise bu durumda balık farklı bir sebepten dolayı (yaşlılık, kabızlık, diğer balıklar tarafından reddedilmesi, stres, farklı nedenlerden dolayı mukozanın zarar görmesi vs vs) güçsüz duruma düşüp mukozasının zarar görmesi tek bir balıkta da kuyruk kısması görülebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.