Lepistes Balığı İç Parazit Hastalıkları

Lepistes Balığı İç Parazit Hastalıkları

Lepistes balığı iç parazit hastalıkları zaman zaman akvaryumlarımızda görülebiilir. Lepistes balığı iç parazit hastalıkları nın birçok nedeni olabilir. Akvaryumlarımızda vicudu incelen, su üzerinde kafa üstü duran veya sallanan lepistes balıklarını görürüz. Bu tip olaylarla karşılaşmamak için balıklarımıza haftada bir kere sarımsaklı yem vermemizde, su değişimlerini ve temizliklerini aksatmamamız gerekiyor. Lepistes balığında iç parazit rahatsızlığı ile yeni doğum yapmış dişi balığın hareketleri birbirine oldukça benzer tedaviden önce bu durumu gözden geçirmek ve diğer balıklarda herhangi bir sorun olup olmadığını gözlemlemek gerekiyor.

Sizleri de facebook gurubumuz olan Lepistes Ailesinde görmek isteriz. Katılmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Lepistes İç Parazit Nedenleri

Lepistes balıkları bilindiğinin aksine birçok su değerini tolerans edebilecek balıklardır. Ancak virüslere bakterilere ve parazitlere karşı oldukça hassastırlar. Bu nedenle lepistes akvaryumları sağlıklı olması gerekmektedir.

  1. Tarihi geçmiş, nemlenmiş, bozulmuş, hava almış ve güneş görmüş yemler
  2. Dip çekimi ve su değişiminde yapılan aksaklıklar
  3. Sürekli olarak ilaç, kimyasal çözelti kullanmak
  4. Sarımsaklı yem ve diğer iç parazit için önlemi için kullanılan yemlerden kullanmamak

Yukardaki nedenler lepistes balıklarının iç parazit için tek nedenleri değildir tabiki farklı unsurlar da stres, su sıcaklığı ve diğer su değerlerindeki değişimler de iç parazit nedenlerinden biri olabilir.

Lepistes Balığı İç Parazit Belirtileri

İç parazit dediğimiz zaman sadece bunu bir parazit olarak düşünmemek gerekir belki barsak solucanı belki barsak baterisi veya farklı bir sindirim durumu da olabilir, İç organlarda oluşan farklı sepsis hastalıkları da olabilir.

  1. En belirgin özelliği bulaşıcı olmasıdır tabiki bütün iç parazit hastalıkları bulaşıcı değildir ancak yaygın olarak bulaşıcıdır,
  2. Tek bir balıkta değil birçok balıkta görülür,
  3. Su üzerinde veya karanlık yerlerde hareketsiz durmaları,
  4. İştahsızlık yem yememe,
  5. Dışkıda beyazlaşma veya şeffaflaşma
  6. Ani incelmeler veya zafıylamaları

Lepistes İç Parazit Bulaşıcımıdır ?

İç parazit hastalıkları yukarda bahsettiğim gibi birçok şey olabilir genel olarak su şartlarından veya yemlerden kaynaklandığı için lepistes balıklarında iç parazit bulaşıcıdır diyebiliriz.

Lepistes Balığı İç parazit Tedavisi

Lepistes balığı iç parazit tedavisi dikkatli ve gözlemli bir akvarist için hiç bir ilaç kullanmadan atlatılacak bir hastalıktır. Hastalık yeni başlamış ve tek tük balıkda görülüyor ise gün aşırı dip çekimi ve sarımsaklı yem, sera bakto tabs gibi yemler, sindirimi kolay sebzeler vermek (haşlanmış bezelye ıspanak gibi) kullanmak hastalığı atlatmaya yetecektir.

Durum ilerlemiş birçok balıkta hastalık oluşmuş ise o akvaryumu hastalıklı akvaryum olarak adlandırmak ve o akvaryumda kullanılan hiçbir ekipman ve kepçe diğer akvaryumlar ile kesinlikle temas halinde olaması gerekmektedir.

  1. Isı kademeli olarak 30° ye kadar getirilir ( günde max 2° artacak)
  2. Sera bakto tabs yem günlük sık ve az verilmelidir,
  3. Diğer yemler verilmeden önce öğütülmesi kolay olması için bir süre suda bekletilmedir,
  4. Metronidazole içeren ilaçlar kullanılmalıdır. Bulunabiliyor ise sıvı olması, tatlandırıcı şeker glukoz içermemesi gerekmektedir. Yok ise 500mg flagly kullanılabilir.
  5. Balık yüküne göre her örneğin her 100 balık için 1 tablet şeklinde akvaryum suyunda tablet eritilip balıklar için kullanılan yemlere emdirilip balıklara verilebilir. İlacımız sıvı ise direkt ilaçta yem emdirilip akvaryuma verilebilir.
  6. Günlük dip çekimi, her akşam %10 su değişimi tedavi sürecini hızlandıracaktır.
  7. Akvaryumda tuza karşı hassas canlı yok ise her 1 litreye 1 gram şeklinde kaya tuzu kullanılabilir
  8. Bütün akvaryum canlılarında denediğim her 100 litreye 1 çay bardağı şeklinde sirke kullanılabilir.
  9. Suyu yeşile boyayan çözelti kullanım şekline göre kullanılabilir.

Beyaz sirke akvaryumlarımızda kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. 

Lepistes balıkları iç prazit hastalıklarına yakalandığı zaman genellikle toplu ölümler ile sonuçlanır bu yüzden mümkün olduğu kadar karantina akvaryumu ile ana akvaryumun ilişiğini kesmemiz gerekiyor aynı kepçeyi bile kullanmak birbiri arasında bakteri geçişi sağlayabilir. Amacımız mümkün olduğu kadar az kayıp ile hastalığı atlatmak olmalıdır.

Facebook Sayfamız

Youtube Kanalımız

Akvaristler Sosyal Medya Platformu

Seri İlan Sitesi

1 yorum
  1. metin bedir diyor

    Bilgilendirme için teşekkürler.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.