Lepistes Balığı

Lepistes Balığı

Lepistes balığı gerek barışçıl yapılarıyla, gerekse kolay üretilmeleriyle akvaristlerinrin gönüllerinde ve akvaryumlarında taht kurmuşlardır. Pek çok hobicinin ilk başladığı balık olmuştur. Akvaryumda doğal seleksiyonla çok değişik renk ve biçimlerde lepistesler üretilmiştir. Erkekleri dişilerin yarısı kadar olup dişilerden daha gösterişlidirler. Gebelik süresi yaklaşık 28 gün olup bu süre sıcaklık ve genetik faktörler yüzünden 21-40 gün arası değişebilmektedir. Aynı dişilerin erkekler tarafından devamlı kovalanmaması için dişi sayısını erkek sayısının 2 katından fazla tutmakta fayda var. Balıklar 3 aylık olduklarında cinsel olgunluğa ulaşırlar. Su üstü bitkilerinin bulunduğu bitkili tankları beğenirler. Akvaryumlarında güçlü akıntı bulunmamalıdır. Kaplan barbus, Serpae tetra gibi yüzgeçlerini ısıracak türlerle birlikte beslenmemelidir.

Sizleri de facebook gurubumuz olan Lepistes Ailesinde görmek isteriz. Katılmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Diğer canlı doğuranlar, rasboralar, corydoraslar, küçük loricariidler ve tetraların bulunduğu barışçıl bir karma tankta rahatlıkla yaşayabilirler. Çoğunlukla akvaryumda üretilen renkli varyeteleri satılmaktadır, yabani formu nadiren satılmaktadır. Ne yazık ki birçok ticari üretici akraba çiftleştirmesi ve aşırı üretim yaptığı için çok dayanıklı değildir, hastalık ve erken ölüme yatkındır. Sivrisinek larvalarını doymaz bir şekilde yediği için sıtma hastalığını kontrol altına almak amacıyla birçok üçüncü dünya ülkesine getirilmiştir.

Latincedeki İsmi

Poecilia reticulata

Coğrafik KökeniVenezuela, Barbados, Trinidad, Kuzey Brezilya ve Guyana’nın yanı sıra birçok Karayip adası.
BeslenmeHem etçil Hem otçul. Doğada öncelikli olarak böceklerle beslenirler ama akvaryum ortamındakiler her türlü yemi kabul ederler.
Davranış BiçimiBarışçıl
Kendi Türleriyle DavranışBarışçıl
Işık İhtiyacıDüşük – Yüksek
Yüzme SeviyesiOrta – Yüzey
Cinsiyet Ayrımı Dişiler daha iri olur. Erkeklerin arka yüzgeci çok daha geniş ve gösterişlidir. Erkeklerde bulunan gonopod dişilerde yoktur.
Sıcaklık18-27 ° C
ÜremeCanlı doğururlar, yavrulaması ve yavruların büyütülmesi kolaydır. Erkek sürekli dişinin peşinde takipte olacağı için her erkeğe birçok dişi düşmesi tavsiye edilir. Bir dişinin hamile olduğu anal yüzgecinin arkasındaki gravid nokta (karanlık alan) ile tespit edilebilir. Bir dişi 5-100 civarında yavru doğurabilir ve gebelik 4-6 hafta arası sürebilir. Dişi yumurta kanalında uzun süre sperm muhafaza edebilir bu nedenle dişi hiç erkek olmadan 6 ay veya daha fazla süre yavru üretebilir.
Ph Aralığı7.0 – 8.5
En Az Akvaryum Hacmi40 Litre
En Fazla Büyüdüğü BoyErkekler 4cm, dişiler 6 cm.

 

Lepistes Balığı Cinsiyet Ayrımı

Lepisteslerin cinsiyet ayrımı oldukça kolaydır. Erişkin bireylerde erkekler çok daha renkli ve küçük yapıda, dişiler ise oldukça iri ve renksiz veya sadece kuyrukları renkli olur. Diğer tüm canlı doğuranlarda olduğu gibi dişi lepisteslerde gonopod bulunmaz, bunun yerine anal yüzgecin geniş ve yelpaze şeklinde anal yüzgeci bulunurken erkeklerde ise ince ve uzun gonopod organı bulunur.

Erkek lepistes Gonopodium


Lepistes Balığı Akvaryumları

Lepistesler tropikal balıklardır. Dolayısıyla tanka mümkün olduğunca tropik bölgelerin şartları yansıtılmalıdır.

Trocical bölge : Ekvatordan 23,5° kuzey ve 23,5° güney mesâfede yer alan iki dönence arasındaki coğrafî sahaya verilen bölgedir. Ekvator civarında ortalama sıcaklık 21°C ile 26°C arasında değişir. Gündüzleri 38°C’ye çıkabilir. Geceleri en düşük sıcaklık 18°C’dir. Günde 12 saat güneş olur.

Yukarda yazan tropical bölge iklim şartlarına göre akvaryumumuzun ortalama sıcaklığı 21°C  – 26°C  derece olması gerekmektedir. Akvaryum şartlarında ise günlük sıcaklık değeri 0.5°C – 1°C   ısı değişimi olmaalıdır. Aksi takdirde yüksek ısı değişimlerinde lepistes balıklarımız hastalanabilir.

Tropical bölgeler günde 12 saat güneş görüyor, hem balıklar hemde bitkiler için bizlerinde akvaryumumuzda ışık sistemi yapmamız gerekmektedir. Unutmayın ki lepistes yavruları ışığa  karşı hassas oldukları için ışığa yakın olurlar buda yavru toplama açısından önem taşır. Hem tropical bölgeyi taklit etme hemde lepistes yavrularının saklanmaları için akvaryumlarımıza bitki eklemeliyiz. Lepistesler için en ideal bitkiler saz, amazon, anubias, su üstü bitkileri, eledoa, tilki kuyruğu dur. Tropical bölgeler yüksek yağış alırlar, ancak tropical suların içerdiği yüksek humus değerleri suyu sertleştirmektedir. Akvaryumda bire bir su koşullarını taklit etmemiz oldukça zor olacağı için orta sertlikdeki sular lepistes balığı için yeterli olacaktır.

Lepistes balıkları Ph değerleri için ise 7.0 – 8.5 arası ideal sayılmaktadır.

Lepistes Balığı Akvaryum Arkadaşları

 

Lepistesler kendilerine zarar vermeyen türler ile birlikte bakılabilir. Diğer canlı doğuran türleri ile güzel bi karma tank kurulabilir. Ayrıca salganyozlar, corydoraslar, tetralar ve vatozlarlar ile de yaşayabilirler. Bu şekilde yapılan karma akvaryumlarda diyete çok önem verilmelidir. Lepistesler hızlı balıklar olduğu için salyangozlara veya vatozlara yem bırakmaya bilir bu yüzden onları düşünerek ayrıca dip yemi veya tablet yemleri de verilmelidir.

Yemler hakkında bütün bilgileri burada bulabilirsiniz.

Ayrıca evde balıklarınıza kendiniz de yem hazırlayabilirsiniz.

Lepistes Balığı Beslenme

Yukarda bahsettiğimiz gibi lepistesler omnivor canlılardır, bütün yemleri kabul ederler. Ancak verdiğimiz yemlerin lepistes balıklarının yiyebileceği şekilde olması gerekmektedir. Pond yemler ve granül yemler sert ve büyük olduğu için lepistes balıklarımız bu yemleri yiyemezler.

Lepistesler doğasında sivrisinek larvaları, kan kurdu tubifex gibi canlı yemleri de yemektedir. Bizler de canlı yem olarak lepistes balıklarımıza artemia ve su piresi gibi canlıları vermeliyiz. Yavru lepisteslerin gelişimi için artemia çok önem taşımaktadır. Ayrıca yavru gelişimi için her gün eklenen 3- 5 litrelik taze su yavru lepistes balıklarına çok iyi gelecektir.

Bazı lepistes guruplarına sürekli olarak proteğinsle yem vermek renk ve şekil bozukluklarına neden olur. Örn: HB white lepisteslere 2 aylık olduktan sonra sürekli proteğinsel beslemek kuyruklarında ve çeşitli yüzgeçlerinde sararmalar veya kırmızılıkların ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bu yüzden her zaman dengeli beslemek gerekmektedir.

Lepistes balıklarında dikkat edilecek en önemli husus iç parazittir. Akvaryuma 1 kere girdikten sonra geri çıkartmak çok zordur. Bu tür tatsız olayları önlemek için lepistes balıklarına haftada bir gün sarımsaklı yem vermek gerekmektedir. Herhangi bir yeme sarımsağın suyunu emdirmek de bu işi görecektir.

Lepistes Balığı Üretimi

Lepistes üretimi oldukça kolaydır. Üretim için çok bir gayret gerektirmez. Ancak yined yavru kaybı ve seri bi üretim olması için çeşitli ekipmanlar kullanılması gerekir. Ayrıca A’dan Z’ye lepistes üretimi makalemize de göz atabilirsiniz. 

Lepistes Kuyruk Türleri

Lepistesler, çekici kuyruk çeşitleri renk ve desenleri yanı sıra oldukça kolay bir balık olması ve bir çok diğer tür ile sorunsuz şekilde yaşayabilmesi gibi sebeplerden dolayı bir çok hobicinin tercihi olmuştur.

Aşağıda resmi belirtilmiş kuyruk türlerine bakarsak birçok özellikte kuyruk türü olduğunu görürüz.

Double Sword guppy
Fan Tail Guppy
Flag Tail Guppy
Lyre Tail Guppy
Pin Tail Guppy
Round Tail Guppy
Spade Tail Guppy
Speat Tail Guppy
Top Sword Guppy
Veil Tail Guppy
Bottom Tail Guppy
Delta Tail Guppy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuyruk ve Gövde Desenine Göre Lepistesler

Cobra Guppy: Kuyruğun tam renk ( Desen veya şerit olmayan düz renk) gövdenin ise görseldeki gibi şekillere sahip olması.

Grass Tail Guppy: Kuyruğun nokta şeklinde tek renk olmasıdır. Örn: Red grass, Blue grass

Lace Tail  Guppy : Kuyruğun grass tail den daha yoğun bir desene sahip olmasıdır. Örn: Red lace

Leopard Tail Guppy: Kuyruğun leopar desenlere sahip olmasıdır.

Mosaic Tail Guppy: Kuyruğun herhangi bi düzen olmadan desenlendirilmesidir.

Snakeskin Guppy: Gövde deseninin yılan gibi olmasıdır.

Tuxedo Guppy : Gövdenin tek renk olmasıdır. Örn: Half black white

alternatif metin
Cobra Lepistes
Grass Tail Guppy
Lace Tail Guppy
Loepard Tail Guppy
Mosaic Tail Guppy
Snakskin Guppy
Tuxodo Guppy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuyruk ve Gövde Renklerine Göre Lepistes Türleri

 

Facebook Sayfamız

Youtube Kanalımız

Akvaristler Sosyal Medya Platformu

Seri İlan Sitesi

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.