Kılıç Kuyruk Balığı

Kılıç Kuyruk Balığı

Kılıç kuyruk Balığı (Xiphophorus hellerii) yaygın olmasına karşın, bu tür ve isim altında bilinen bir çok balık türü bulunur. Erkek kılıç kuyruk balıklarının kuyruk uçlarında “kılıç” gibi bir uzantının bulunması onları Kılıç kuyruk Xiphophorus Hellerii yapmaktadır. Akvaryumcularda bulunan veya çok bilinen ismiyle kılıç kuyruk, yetiştirilmesi oldukça kolay ve hobici için çok çekici bir balık çeşididir. Başka türler fırsat bulduğunda vahşi formlarına yakın olmaya çalışılırken, Kılıç kuyruktan bir çok varyete üretilmiştir. Kırmızı, yeşil ,sarı, siyah ve bu renklerin kombinasyonlarından meydana gelen balıklar, herkese hitap ederek göz zevkine geniş bir yelpazede yer edinmişlerdir.

Latincedeki İsmi

Xiphophorus hellerii

Coğrafik KökeniOrta Amerika
Yaşam AlanıHafif akıntılı nehirler
BeslenmeHem etçil hem otçul
Davranış
  • Barışçıl
Kendi Türleriyle DavranışBarışçıl,erkekler birbirine karşı zaman zaman agresif olabilir.
Yüzme SeviyesiOrta – Yüzey
Cinsiyet AyrımıErkeklerin kuyrukları bir uzantı yaparak onlara kılıçkuyruk adını veren şekle bürünür. Dişilerde gonopod bulunmaz.
Sıcaklık20°C – 28°C
ÜremeCanlı doğururlar
Ph Aralığı7.0 – 8.3
En Az Akvaryum Hacmi60 litre
En Fazla Büyüdüğü BoyErkekler kuyruk hariç 10cm., dişiler 12cm.

Genel Yorum

Cinsiyet ayrımı kuyruklar ve alt yüzgeçler sayesinde yapılır, en kolayı kuyruktan tespittir, Kuyruğunda kılıç şeklinde uzantısı olan balıklar erkektir. Parazitler tarafından rahatsız edilen veya yaşlanan dişilerde erkeğe dönüşüm gözlenmiştir. Diğer balıklara karşı uyumlu olmasına karşın kendi türünde baskın olan erkek diğer erkekleri rahatsız eder. Bu yüzden ya tek yada saldırganlığın farklı hedeflere dağılması için 5 erkek olarak bakılmaları önerilir, dişi erkek oranı 3 dişi 1 erkek olmalı ya da belirtilen gibi çoklu erkek kullanılarak diğer baskın olmayan erkeklerin çok fazla zarar görmesi engellenmiş olur. Beslenme konusunda yem ayırt etmezler, kaliteli kuru yemlerle beslenebilir ayrıca iyi bir yosun yiyicisidir. Yüzmek için açık alanı bulunan fakat iyi bitkilendirilmiş akıntılı akvaryumlarda sağlıklı bir şekilde yaşatılabilir.

Davranış

Genelde barışçıl ve sakin balıklar olmalarına rağmen,erkek kılıç kuyruklar ara sırada olsa agresif tavırlar gösterebilir. Bu olayın önüne geçmek için, ya bir kaç dişiyle beraber tek erkek,veya belirli erkeklerin birbirlerine düşman olmasını engelleyecek kadar geniş bir sürü şeklinde bakılmalıdır. Kılıç kuyrukların akvaryumun başka bireylerine karşı problem yaratmaları alışıldık bir olay değildir. Genelde çeşidi bol balıklarla uyumlu bir şekilde beslenebilirler.

Akvaryum Gereksinimleri

Popüler yakın akrabası olan platiye göre çok daha fazla geliştiği için, geniş yüzme alanları olan bu türe göre büyük bir akvaryuma gereksinim vardır. Dişiler 4 ila 5 inch’e kadar büyüyebilir, erkekler türleri ise bu boydan hafif küçük olurlar. Bunun için sıfırdan akvaryum kurulumu önemlidir. Dolayısıyla balıkları sürü şeklinde beslemek için mutlaka büyük bir akvaryuma gereksinim vardır.kendi ortamları acı su olduğu için,pek çok canlı doğuranlar gibi sert suları severler. Doğada, Orta Amerika’nın hızlı akan nehirlerinde oldukları için, akvaryumda güçlü su sirkülasyonu bu cins balıkları mutlu edecektir. Tankın mutlaka çok iyi biçimde bitkilendirilmiş olması, geniş yüzme alanlarına da ihtiyaç vardır.

Akvaryum kurulumu
Akvaryum kurulumu

Besleme

Akvaryumda beslenerek bakılması kolay balıklardır. Özellikle pul yemleri severek yerler, ancak canlı yemleri de tüketeceklerdir. Tanktaki algleri de tüketen kılıç kuyruklar, en iyi performanslarını protein oranı yüksek yemlerle verebilirler.

Üreme

Kılıç kuyruklar canlı doğuran ve bir kerede, yüzme kabiliyetine sahip 80′e varan yavru bırakabilirler. Cinsiyet ayrımı, erkekte değişiklik göstererek Gonopodium ismini alan anal yüzgeç ile oluştururlar. Bu değişim geçirmiş yüzgeç, dişiye sperm bırakması için kullanırlar. Kılıç kuyruklar yavrularını doğar doğmaz yemeye başlayacaklarından, başta su üstünde yüzenler olmak üzere akvaryumun çok iyi bitkilendirilmesi yavrulara kaçarak saklanma olanağı sağlar.

Akvaryumcularda satılan yavrulukların pek çoğu yetişkin bir kılıç kuyruğa göre fazlaca küçük olduğundan, ciddi biçimde strese girmelerine sebep olacaktır. Bu durumda yapılması gereken en iyi şey, hamile dişiyi fazlaca bitkilendirilmiş, rahat doğum yapabileceği ayrı bir doğum akvaryuma almak ve üremesi sona erdikten sonra zaman kaybetmeden kendi akvaryumuna geri bırakılmalıdır. Bir kılıç kuyruğu büyüyebileceği en son duruma getirmek için ciddi bir akvaryum kapasitesine ihtiyaç olacağı için, bazı balıklarınızı alan aça bilmek için, yeni doğan yavrularınızı elden çıkarabilirsiniz.

Hastalıklar

Dayanıklı ve Kolay hastalanmayan balıklar olmasına rağmen, kötü su şartlarında beyaz benek veya mantar hastalığına yakalanabilirler. Bu problem akvaryumcudan satın alınan ilaçlar ve akvaryum bakımı ve koşullarına biraz daha dikkat etmekle çözülebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.