Kafada Delik Hastalığı

Kafada Delik Hastalığı Nedir ?

Akvaryumda kafada delik hastalığı bağırsaklarda yaşayan hexamita parazit yüzünden meydana gelmektedir. Bu parazit vicuda gerekli olan minerallerden beslenir ve minarellerden eksik kalan balıklarda kafada delik hastalığı görülür. Genellikle ölümcül sonuçlara yol açmazlar ve bulaşıcı bir hastalık değildir. Yunus midas gibi kafada yağlanma yapan balıklarda sık görülse de diğer balıklarda da görülebilir. Kafada delik hastalığı mı yoksa gas bouble disease mi anlamak oldukça kolaydır. Sadece gas bouble disease ile değil diğer mantar ve parazit hastalıkları ile de karıştırılabilir.

kafada delik hatalığı

Hastalık başlarında balıkta iştahsızlık görülebilir ve en önemli olay hastalık görülen kısımlarda derini yok olması ve içeriye doğru göçüntü olmasıdır. Balığı farklı bir akvaryuma veya karantina akvaryumuna almak netice vermez öncelikle bu hastalığa meydana gelen hexamita parazitini ortadan kaldırmak gerekmektedir. Yapılacak tedavide antibiyotik kullanılacak ise ayrı bir tanka veya karantina akvaryumuna almak gerekir aksi halde diğer balıklar gereksiz antibiyotiğe maruz kalacak ve ilerde oluşabilecek hastalıklarda kullanılacak olan antibiyotiklere karşı bağışıklık kazanacaklardır. Bu parazit minerallerden beslendiği için akvaryuma mineral de eklenmesi gerekmektedir.

Kafada Delik Hastalığı Tedavi

Bu süreçte sık su değişimi düzenli ve dengeli beslenme, besin takviyeleri yapmak tedavinin gelişimi açısından önemlidir. Ayrıca flagly ve jbl spirohexol kullanılabilir.

  1. Her 100 litreye 1 tablet flagly eritilip akvaryuma eklenebilir, yeme emdirilebilir.
  2. Bu işlem her 3 günde bir yapılır ve ertesi gün %30 dip çekimi yapılması gerekir.
  3. Flagly haricinde jbl spirohexol kullanılabilir. Her 50 litre suya 10ml suya damlatılmalı ve 7 gün sonra %50 dip çekimi yapılmalıdır.
  4. Su değişimi ve dip çekimi yapıldıktan 2 gün sonra tekrar her 50 litreye 10ml şeklinde ilaç kullanılmalı ve tekrar 1 hafta sonra %50 dip çekimi yapılması gerekmektedir.
  5. Hem flagly hemde jbl spirohexol kullanımında filtreler içinde aktif karbon var ise çıkartılmalıdır.
  6. Var ise UV-C cihazı kapatılmalıdır.
  7. Havalandırma arttırılmalıdır.
  8. İlaç uygulanmadan önce de dip çekimi ve su değişikliği yapılmalıdır.
  9. Mümkün ise akvaryumda bulunan kum çıkartılmalıdır.

 

Facebook Sayfamız

Youtube Kanalımız

Akvaristler Sosyal Medya Platformu

Seri İlan Sitesi

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.