Isıtıcı Çalışma Süresi Hesaplama
Isıtıcı çalışma süresi hesaplama sında birçok değişken yer alır. Aşağıdaki hesaplama aracı net bir süre çıkartamaz , cam kalınlığı, sirkülasyon, nem oranı, ısıtıcı kalitesi gibi birçok ısıtı etkileyen değişkenler ısıtıcı çalışma süresini düşürüp yükseltebilir
Ayrıca ısıtıcı ne kadar elektirik harcar adlı makalemizide ookumanızı şiddetle tavsiye ederim.
Isıtıcınızın düzgün çalışmadığını mı düşünüyorsunuz ? O zaman ısıtıcınızı takip etmek zorundasınız. Akvaryumunuzda muhakkak derece ölçer olmalı. Isıtıcı kaç derecede çalışıyor, kaç derecede duruyor gibi şeyleri gözlemlemeniz gerekmektedir.
Isıtınızın daha az çalışması ve ısı kaybınızı önlemek için çeşitli ekipmanlar kullanabilirsiniz.
- Akvaryumda kum kullanmak : Kum hızlı ısınıp geç soğuduğu için ısı kaybını azaltacak etkenlerden birisidir.
- Akvaryum altında ısı yalıtımlı strafor kullanmak: Isı yalıtımlı straforlar da akvaryumunuzun daha geç soğumasına ve bu nedenle daha az ısı kaybı ortaya çıkacaktır.
- Buhar camı kullanmak : Buhar camı akvaryumda oluşan nemi hapseder bu sayede hem su eksilmesi minimum seviyede olmuş olur hemde nem sayesinde ısı kaybı en aza inmiş olur.
Akvaryumda sıcaklık hastalık ve balıkların gelişimi açısından oldukça büyük önem taşımaktadır. Kış aylarında aniden bozulan ve fark edilmeyen ısıtıcı balıklarda dış parazit , beyaz benek, columnaris gibi hastalıklara yol açabilmektedir.
Yaz aylarında ise gündüz sıcak gece soğuk olan yerlerde ısıtıcının fişi kesinlikle çekilmemesi gerekmektedir. Gece soğuyan suyu ısıtıcı tekrar aktif hale gelerek ısıtmaya başlayacaktır.