İnci Gurami
Doğal yaşam alanı Asya olan, yaklaşık 10–12 cm boyunda Osphronemidae ailesine ait bir balık türü.
Aynı yaşam ortamından barışcıl türler ile karma akvaryumlarda beslenebilir. Akvaryumun üst ve orta düzeylerinde yüzer. Yumurtayla çoğalır, erkek suyun üzerine köpükten yuva yapar ve yumurtalara burada bakar. Su üstü bitkilerinin olması üremeyi kolaylaştıracaktır. Akıntısız akvaryumlardan hoşlanırlar. Hem etçil hem de otçuldurlar.Erkeklerin üst yüzgeçleri dişiye oranla daha uzun, sivridir. Dişilerin üst yüzgeçleri yuvarlaktır.
Bakımı
İnci gurami en az 120 litre hacminde ve 40 santimetre derinliğinde akvaryuma ihtiyaç duyar. Akvaryumda bitkiler ile saklanma noktaları oluşturulmasında fayda vardır. Taban malzemesi koyu renkli, aydınlatma da loş olmalıdır. Aynı boydaki ve kendisi gibi barışçıl diğer balıklarla karma akvaryumda beslenebilir. Ciklet gibi agresif balıklarla uyumlu değildir. Aşırı agresif balıklarla aynı akvaryuma koyulması halinde bir köşeye çekilir ve rengini yitirmeye başlar. Yem yemekten de kesilir.
Haftalık %25 su değişimi yapmak yeterli olur. Labirent organı sayesinde atmosferden nefes alabiliyor olsa da, sudaki oksijen miktarına dikkat edilmelidir. Çünkü normalde diğer balıklar gibi oksijeni sudan temin eder. Akvaryumun bulunduğu ortamdaki hava sıcaklığı ile akvaryum sıcaklığı çok farklı olmamalıdır. Aksi halde inci guraminin labirent organı zarar görür. Akvaryumda güçlü akıntılar olmamalıdır.
Beslenmesi
Yem seçen bir balık değildir. Doğada kabuklu canlılar, zooplanktonlar ve böcek larvaları ile beslenir. Akvaryumda canlı, donmuş ve hazır yemlerle beslenebilir. Kaliteli bir hazır yem sayesinde besin ihtiyacı büyük ölçüde karşılanmış olur. Zaman zaman kan kurdu ve artemia gibi canlı yemlerin verilmesi fayda sağlayacaktır. Sebzelerle de besin çeşitliliği sağlanabilir. Günde 1-2 defa beslenmesi yeterlidir.
İnci gurami üretilmesi oldukça kolay bir balıktır; ve ilk defe yumurta döken bir balık beslemek ve üretmek isteyenlere şiddetle öneririm.
Cinsiyet Ayrımı
Çoğu balık için üretimin en zor kısmı cinsiyetin(dişi-erkek) belirlenmesidir. Bunun en zor şey olduğunu söylüyorum; çünkü bir kez dişi erkek çiftiniz olursa işlerin istediğiniz gibi gitmesi daha kolay olur. İnci guramiler için cinsiyet belirlemek çok kolaydır. İyi bir balıkta, erkek balığın sırt yüzgeci daha uzundur ve sonunda bir nokta hakini alır. Erkeğin sırt ve anal yüzgeç kenarları ,ayrıca onlara ince bir görüntü katar ve erkek balık beslenirken, ağızdan beslendiğinde; anal yüzgeci parlak turuncu-kırmızı renge döner. Dişi daha kısadır, yuvarlak sırt yüzgeci vardır. Hiçbir yüzgecinde erkeğinki gibi ince bir görüntü yoktur ve yem yerken de anal yüzgeci turuncuya dönmez.
Üretimi
Bir kere bir çifte sahip olduğunuzda onları akvaryumdan ayırmanız gerekir. Ben bunun için 10 galonluk cama cam (kumsuz) bir akvaryum kullandım. Tankta çiftle birlikte; bir tane sünger filtre ve (bu yazacağım kulağa garip gelecek ama) ; margarin kabından yaptığım, suyun üzerinde yüzen kapak yerleştirdim. Bu kapağa iki delik açtım. Lastik bandı ikiye böldüm ve her iki parçayı eşit şekilde deliklere yerleştirdim, sonra sıkıca düğümledim ve tankın dışında kalan düğümü bantladım ki kapak yüzebilsin ama bulunduğu köşeden çıkmasın. İsterseniz kapağı yüzer halde serbest bırakabilirsiniz ama ben akvaryumda kapağı aramaya gerek kalmadan, direk altına bakmayı tercih ederim, Kapak, erkek balık için kabarcık yuvalar inşa edebileceği bir yer teşkil ediyor.
Tankı hazırladıktan sonra, çifti bir hafta boyunca kaliteli pul ve kuru yemlerle beslemek gerekir. Buna forma sokmak denir; ve çifti çiftleşmeye hazırlar. Dişi yumurtayla şiştiği zaman ve erkeğin göğüs bölümü turuncuya döndüğü zaman filtreyi kapatmak zorunda kalırsınız; çünkü filtrenin suyu hareketlendirmesi, erkeğin balodan yuvalarını bozabilir. Artık bundan sonra bekleme başlar…
Erkek yüzeyde havayı içine çeker ve kapağın altında baloncuklar oluşturur. Yuvayı tamamladıktan sonra dişiyi bu yuvanın altına yerleştirir, daha sonra dişiye sarılarak çıkardığı yumurtaları döller. Her yumurtlamadan sonra durur ve yayılan yumurtaları toplayıp yuvaya yerleştirir. Çift 3 ila 7 kez birleşirler. Bu dişinin büyüklüğüne ve yaşına bağlıdır, çünkü küçük ve genç dişiler büyük ve yaşlı olanlara nazaran daha az yumurta üretirler. Dişi yumurta çıkarmayı bitirir bitirmez, erkek onu yuvadan itmeye başlar. Bu yüzden dişinin güvenliği ve sağlığı için onu tanktan çıkarmanız gerekir. Erkek, kalan tüm yumurtaları toplayarak ve ayrıca gerektiğinde hava baloncuklarını yenileyerek yuvayı koruma altına alır. Bu durumda , erkeğe yem vermeyin, çünkü yemeyecektir. Açlıktan ölecek diye de korkmayın. Birkaç hafta sadece yuvayla ilgilenecektir.
Yavru Bakımı
Birkaç gün içinde yavrular yumurtadan çıkacak ve serbest yüzer hale gelecektir. Artık erkek onlara yetişemeyene ve onlar yavaş yavaş yuvayı terk etmeye başlayana kadar onları her gün kontrol etmeniz gerekir. Onlar yuvayı her terk ettiklerinde eğer erkek onları hemen içeri alıyorsa artık erkeği oradan çıkarmanın zamanı gelmiş demektir. Yumurtalar çatladıktan bir hafta sonra yavruları beslemeye başlayabilirsiniz. Tetra’nın yumurta yayanlar için olan yemini seviyorum, çünkü toz halde ve buz dolabında saklamaya gerek yok. Yavruları, yavru salamura karides ile de beslemeye başlayabilirsiniz (yaklaşık iki hafta sonra) . Ben iki ay sonra benimkilere yetişkin Tetra yemi vermeye başladım. Daha sonra da ezme kuşbaşılar gayet iyi gitti.
Yavru yetiştirirken emin olmanız gereken diğer bir konuda su değişimi düzeyinin en üstlerde olmasıdır. Yenmeyen yemlerin suda çürüyerek yüzmesini engelleyin yoksa bir çok yavrunun ölmesine sebep olursunuz. Suyu değiştirirken yeni eklediğiniz suyun aynı derecede ve bir önceki sudan biraz daha ılık olmasını sağlayın. Üç aylık olana kadar yavrular ani değişimlere ve soğuk sulara karşı dayanıksız olurlar. Bu yüzden akvaryumu iyi çevrelemeniz, izolasyon yapmanız gerekebilir.
Yavru Gelişimi
Motoru yavrular yumurtadan çıktıktan üç hafta sonra çalıştırmaya başlayın. Daha önce yaparsanız, yavrular akıntıya dayanacak kadar güçlü olmayacaklardır.
Bu makalede su şartlarından bahsetmememin çok önemli bir nedeni var; İnci guramileri üretmesi ve yetiştirmesi o kadar kolay ki her şart uygun olacaktır. Ben genel olarak ana tankımdaki şartlara benzer veya aynı şartları uygulamayı tercih ediyorum. Bu şartlar bir çok balık yetiştiricisinin alışkın olduğu şartlar ve yetiştiriciler böyle bir tercihle asla şok olacakları bir durumla karşılaşmazlar ve yavrularda satıldıkları zaman gittikleri ortamlara kolayca uyum sağlayabilirler. Eğer balığınız için endişeleniyorsanız. Bulunan suda yumurtlayabilen balıklar bulun, böylece bu şartlarda yaşayabilen ve çoğalabilen balıklarınız olur. Sıcaklık için de, yumurtlama tankını, balıklarınızın her zaman bulunduğu tankla aynı ısıda muhafaza edin ve yumurtlama süresince kademe kademe 80F dereceye kadar çıkartın. Yüksek derce yavruları hava akımından koruyacaktır.
Diğer makalelerde insanların yavruları yetiştirme sürecinde su seviyesini korumak için bitki yetiştirdiklerini okumuştunuz. Ben kendi incilerimde bunlardan hiçbirini denemedim ve yapmıyorum da. Diğer türlerin aksine İnciler gerçekten bitki yetiştirip yetiştirmemenizle ilgilenmiyorlar ve ben yetiştirmeye katlığımda bitkilerin yumurtalara zarar verdiklerini gözlemledim. Ayrıca ben su seviyesini hemen hemen tankın tamamı dolu olacak şekilde muhafaza ettim ki erkek dişi ısırmaya kalktığında dişinin kaçmaya yeri olsun. Bu dişiyi ciddi şekilde yaralanmaktan ve hatta ölmekten koruyor (çünkü uyuyor olabilirim ve akvaryumda olan biteni göremiyor olabilirim). Diğer bir ip ucu: Dişiyi üreme tankına erkekten bir saat kadar önce koyarım. Bu erkeğin kendini dişinin özel bölgesinde hissetmesini ve ona karşı olan agresifliğinin azalmasını sağlar.
İnci Gurami Hastalıkları
İnce gurami aslında oldukça dayanıklı bir canlıdır. Bu sayede iyi bakılan bir akvaryumda hastalık yaşama ihtimali az olur. Su sıcaklığına dikkat etmek gerekir. Çünkü soğuk olduğunda hastalıklar baş gösterir. İnci guraminin en çok maruz kaldığı hastalıklar bakteriyel enfeksiyonlar, kabızlık ve kafada delik hastalığıdır. Su ve yem kalitesine dikkat etmek hastalıkları büyük ölçüde engelleyecektir.
Akvaryuma sonradan eklenen her canlının bir süre karantinada bekletilmesi gerekir. Ancak bu sayede hastalık taşımadıklarına emin olunabilir. Ayrıca kurulu bir akvaryumdan alınan bir dekorun da hastalık getirme ihtimali vardır. Bu yüzden iyice temizlenmeden akvaryuma koyulmaması gerekir.
İnci gurami ne kadar dayanıklı bir canlı olsa da, hastalıklara erken müdahale edilmesinin önemi büyüktür. Bu sayede hastalık tüm akvaryuma yayılmadan kontrol altına alınabilir. Hastalıkla mücadelenin en etkili yöntemi tedavi değildir. Önemli olan hastalığın ortaya çıkmasını önleyebilmektir. Bunu sağlamak için su kalitesi korunmalı, yem çeşitliliği sağlanmalı ve strese neden olacak etkenler ortadan kaldırılmalıdır. Zira stresli balıklar hastalanmaya daha yatkındır.