Discus İç Parazit
Discus da iç parazit ler en sık rastlanan ve zamanında tedavi edilmez ise ölümle sonuçlanan sindirim sistemi hastalıklarına neden olurlar. Hastalığın zamanında tespit edilmesi tedavisini çok kolaylaştırmaktadır. Hastalığın başlangıcında yani balığın henüz yemden kesilmediği aşamada yeme katılacak uygun ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir. Uzun yıllardır birçok kez bu hastalıkla karşılaştım. En kolay yöntemin yeme ilaç karıştırılarak yapılan tedavi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ancak hastalığın ilerlediği ve balığın iştahının azalarak yeme ilgisiz kaldığı aşamalarda akvaryum suyunun ilaçlanması yöntemi uygulanmalıdır. Forumlarda anlatılan, balığın ağzına şırınga ile ilaç verilmesi yöntemi sevdiğim bir yöntem değil ancak son çare olarak denenebilir. İç parazitlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar sadece yetişkin durumda olanları etkiler. Tedavinin uygulanması sırasında yumurta durumunda olan parazit ve kurtların yok edilebilmesi için aynı tedavi 10-12 gün sonrasında yeniden uygulanmalıdır. Bu süreden önce tekrarlanacak tedavinin bir faydası olmayacaktır. Bu sürenin aşılması durumunda ise yumurtalar çatlayarak kısa süreden yeniden yumurta bırakacak yetişkinliğe erişebilirler ve bu parazit ve kurtların yaşam döngüleri tekrarlanır. Bu nedenle tekrarlanma sürelerine sadık kalınarak tedavi uygulanmalıdır.
Nedenleri
Flukes : Çok küçük kurtlar
Tapeworms : Büyük boyutlu sindirim sistemi kurtları
Nematodes (Capillaria) : Mikroskobik boyutlardan başlayıp milimetre uzunluğuna kadar değişen aralıktaki yuvarlak şekilli kurtlar.
Flagellates : Tek yada çok hücreli parazitler. Yüzme kesesi sorununun ana sebeplerinden biridir.
Hexamita (Spironucleus) : Balığın kafa kısmında deliklere neden olan bir parazittir. Bu hastalık discusların bağırsak duvarlarındaki hasarlardan meydana gelmektedir. Bu parazitin sebep olduğu sindirim sistemi hastalığı nedeni ile balık yeterli beslenemez. Tedavi süreci diğer iç parazitlere göre daha uzun tutulmalıdır. Kısa tedaviler hastalığın tekrarlama eğilimi göstermesi sonucunu doğurur. Hastalığın tedavisi sonrasında balığa vitamin ve mineral takviyesi yapılarak zarar görmüş olan kıkırdak dokusunun tamamlanması şarttır.
Belirtiler
En önemli belirtisi anormal dışkı ve kilo kaybıdır.
Beyazjel kıvamında dışkı : Flagellates ve Hexamita parazitlerinin etkisi ile oluşur.
Beyaz, uzun ve boğumlu dışkı : Tapeworm ve flukes kurtlarının etkisi ile oluşur.
Sarımsı renkte dışkı : Nematode kurtlarının etkisi ile oluşur.
Sindirim sistemi hastalığı olması nedeni ile yeme karşı aşırı ilgisizlik.
Karın bölgesinde çöküntü
Bu makale serdar kumpas a aittir.