Dış Motor Kurulumu
Dış motor kurulumu akvaristlerin bir çoğunun yanlış yaptığı birşeydir. Dış motor kurulumu yalnızca doğru bir yerleşim ve düzen ile maximum performansa ulaşır. Aksi halde verim maximum seviyede olmaz.
Dış motor tercih nedenleri
- Akvaryum içinde çirkin görünümü olan iç motorları engellemek
- Uzun süre temizlik gerektirmez, zaten dış motorun amacın içinde bakteri popülasyonu oluşturmaktır.
- Su üstü dalgalanması yapması, haricen dalga motoru vs kullanılmasına gerek duymaz
Dış Motor Nerede Olmalı ?
Akvaryuma dış motor yerleştirmesi yapılırken kesinlikle akvaryum hizasında veya akvaryum üzerinde olmamalı, dış motorlar muhakkak akvaryumun altında olmalı. Dış motor çalışma prensibi ‘in’ hortumundan gelen su dış motordan süzülerek pervaneye gönderir, pervane suyu yukarıya pompalarken su out hortumundan geçer . Bu mantık ile düşünürsek suyun aşağı iniş dış motor için bi basınç oluşturacaktır, akvaryum hizasında veya akvaryumun üzerinde olan dış motorlarda bu basınç tam tersi olacağı için dış motorunuza zarar verebilir hatta su kaçırması veya dış motorun patlaması meydana gelebilir.
Aşağıdaki görselde dış motorun doğru ve yanlış yerleşimi gösterilmektedir.
Dış motoru nereye yerleştireceğimizi öğrendik peki ya akvaryumda hortumları nasıl yerleştireceğiz ?
Dış Motor Kurulumu
Akvaryumda bilindiği üzere ön cam, arka cam, sağ cam ve sol cam bulunmakta dış motor hortumları öyle bir şekilde bu camlara yerleşmeli ki akvaryumun içindeki bütün suyu temizlesin. Bana göre en doğru olan yerleşim sistemi her iki hortumunda sağ veya sol camın köşede durup, out hortumuna şelale ucu takılması ve enlemesine doğru uzatılmasıdır. Bu sayede sağ veya sol köşede bulunan suyun altındaki su yine hangi köşede ise suyun üzerinden diğer köşeye gönderecektir yani akvaryum içinde sürekli sirkülasyon olacaktır. Hatta aynı köşeye konulan ısıtıcı ısınan suyu akvaryuma eşit bir şekilde dağıtılacaktır.
Bunu resim ile anlatmaya çalışırsak eğer;