Columnaris Hastalığı Nedir ? Nasıl Tedavi Edilir ?

Columnaris Hastalığı

Columnaris Bakteri Hastalığı diğer adı Flexibacter columnaris dir. Columnaris hastalığı teşhisinde oldukça dikatli olunması gerekir diğer deri hastalıklarına benzer etkileri vardır özellikle beyaz benek hastalığı ile karıştırılır. Beyaz benek hastalığı için tıklayınız.

Bakteriyel bir hastalıktır. Gram negatif bir basil neden olur. Columnaris, pamuk-ağız, flexibacter, ağız mantarı adlarıyla bilinir. Küfe benzer lezyonlar nedeniyle sıklıkla mantar enfeksiyonları ile karışır. Canlı doğuranlar ve kedi balıklarında sık görülür. İsmini tüm akvaryum ortamlarında bulunan çubuk benzeri (columnar) şekilli bakterisinden almıştır.
Bakteri genellikle kötü su kalitesi, yetersiz diyet veya ele alınma ve yolculuk gibi nedenlerle strese girmiş balıklarda görülür. Columnaris balığa solungaçlardan, ağızdan veya balıktaki küçük yaralardan girebilir. Hastalık çok bulaşıcıdır ve ağlar, kaplar hatta yiyecekle bulaşabilir.
Columnaris eksternal veya internal olabilir ve kronik veya akut hastalığı takiben görülebilir. Kronik durumlarda hastalik yavaş ilerler, balığın ölümünden önce günler geçebilir. Akut durumlarda hastalik hızla ilerler ve tüm balıklara yayılır. Yüksek sıcaklık hastalığın ilerleyişini hızlandırır ancak sıcaklığı düşürmek hastalığın sonucunu etkilemeyecektir.

Teşhis:

Columnaris Hastalığı
Ağızda, pullarda ve yüzgeçlerde beyaz noktalar
Ağzı yiyen pamuksu oluşum
Kenarlardan başlayarak yüzgeçlerde çürüme
sırt yüzgeç yakınında ‘eyer’ benzeri lezyon
Etkilenen ciltte mantar istilası
Solungaçların etkilendiği durumlarda hızlı soluma
Genellikle columnaris enfeksiyonu eksternaldir ve ağızda, yüzgeç veya solungaç kenarlarında beyaz noktalarla başlar. Lezyonlar ilk olarak normal parlak görünümde daha solgun bir alan olarak görülür. Lezyon ilerledikçe sarımsı veya kahverengimsi bir hal alır ve etrafındaki alan kırmızı görülebilir.
Sırttaki lezyon sıklıkla yanlara doğru ilerler ve eyer görünümünü alır. Ağızdaki lezyon küfümsü veya pamuksu bir görünüm alır ve ağız parçalanmaya başlar. Bakteri girdiğinde solungaçlardaki filamanlar birbirine yapışır ve balık oksijen yetmezliğine bağlı hızlı solumaya başlar. Daha ender olarak enfeksiyon internaldir ve hiç eksternal semptom görülmez.

 

Tanım:

Columnaris Bakteri Hastalığı’ nın diğer adı da Flexibacter columnaris’ dir . çok hızlı yayilan ve anında tedavi edilmesi zorunlu olan hastalıktır. Bakteri balııın herhangi bir bölümünde olabilir, ve hızla yagınlaşır. Genelde hastalııın (bakterinin geciş nedeni ise satıcıdan kaynaklanan veya plastik materyallerden geçen bir bakteridir. Akvaryumda çok balığın bulundugu ve az su hacimleri durumunda da ortaya çıkar. Yani bir balığa düşen yüzme alanın kisıtlatmaları ilede görülebilir. Akvaryumculardan eve getirilen plastik taşıma torbasından da geçen bir hastalıktır. Bu bakteri hastalığı çogunlukla canlı doğuranlar ailesine mevcut balıklarda görülmektedir.

Tedavi/uygulamalar:

  1. Su değişikliği
  2. Dip temizle
  3. Akvaryuma sirke – tuz eklenmesi
  4. Bakır sülfat veya antibiyotik ile tedavisi
  5. Tedavi süresince karbon filtrasyonu olması fayda sağlayacaktır.
  6. Eksternal enfeksiyonlar antibiyotik ve sudaki kimyasallarla tedavi edilmeli. Bakır sülfat, acriflavine, furan ve terramisin eksternal olarak tedavide kulanılabilir. Terramisinin hem banyo hem de yemlerle internal enfeksiyon için çok etkili olduğu gösterilmiştir.
  7. Solungaç fonksiyonunu arttırmak için tuz eklenebilir. Canlı doğuranlar tuzdan özellikle yarar görecektir ancak kedi balıklarını tedavi ederken dikkatli olunmalıdır.

Tedavide eğer dikkatli olunursa ve aynen uygulanırsa ilaca gerek yoktur. Ama hasta olan balık ayrı bir akvaryuma alınarak özel bir tedaviye ve en hızlı bir şekilde uygulama yapılmalıdır. Eğer balık akvaryum zeminine/üstünde oturmuş kontrolsüz bir biçimde sallaniyor ve kuyruk yüzgeci yapişmiş ise beyazliklari beklemeden tedaviye başlanmalıdır. Vücuda yerleşen bakteri diş tepki olarak bu davranışları gösterir. Ve akvaryumcunuzda balık almadan önce dikkat edeceğiniz en önemli konu ise balıkların dengeli yüzmeleridir. Ama bu bakterinin balıkta olmasıda akvaryumcunun elinde degildir. Tedavi için karantina akvaryumunda her 3 günde bir %80 su degisimi uygulanmalıdır. Su sıcaklıgı 24 °C geçmemelidir ve az miktarda iyotsuz tuz atılmalıdır. (her litreye 4 gr). Tedavi süresi 10 gündür. Eğer istenirse karantina altına alınmış balık/balıklar agağıdaki ilaçlarıda kullanabilirler.

Korunma

Yeni balıkları 2 hafta boyunca karantinaya alın
Su kalitesini yüksek tutun
Besin değeri dengeli bir yem kullanın
Balıkları taşımadan önce profilaktik tedavi uygulayın
Kullanmadan önce kepçeleri ve diğer ekipmanı temizleyin
Bakteri organik artıklara yerleştiği için düzenli su değişimleri ve dip temizliği ile hastalıktan korunulabilir. Uygun yem ve iyi su kalitesi balığın strese girmesini önleyecek ve hastalığa duyarlı olmayacaktır. Yayılımı önlemek için kepçeler ve diğer malzemeler kullanım öncesi dezenfekte edilmelidir. Canlı doğuran akvaryumlarında tuz kullanılabilir. Balıklar taşınacağı zaman korumak amacıyla profilaktik antibiyotik ve ilaçlı yemler kullanılabilir.

Facebook Sayfamız

Youtube Kanalımız

Akvaristler Sosyal Medya Platformu

Seri İlan Sitesi

2 Yorumlar
  1. Mustafa yıldırım diyor

    Merhaba
    Sizce permasol banyosu tedaviye yardımcı olurmu

    1. Akvaryum Asistanı diyor

      Ben her türlü banyo tedavisine karşıyım. Bunun yerine her zaman karantina tankı olması gerekir.
      Permasol antiseptik mantar ilacıdır bunun aksine columnaris mantar değil bakteriyel bir hastalıktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.