Co2 Tüp Kurulumu

Co2 Tüp Kurulumu

 

Co2 tüp kurulumu oldukça kolay ve kurulumdan sonra başka bir işlem yapmak gerektirmeyen bir sistemdir. Co2 tüp kurulumu için gerekli malzemeler ve kurulum aşamasını adım adım anlatacağım.

 

Co2 Tüpü için gerekli ekipmanlar

 

  1. Co2 tüpü
  2. Regülatör
  3. Pnömatik hortum, pnömatik hava ayarı
  4. Damla sayacı
  5. Diffüzör

Co2 tüpümüzü sıfır veya ikinci el temin edebiliriz. Ancak ikinci el alırsak 10 yılı geçmiş olmamasına dikkat ediniz 10 yıldan sonra kaynaklarda açılma olabilir karbondioksit kaçağı görülebilir. Eğer elinizde 10 yılı aşkın tüp var ve hala kullanmak istiyorsanız tüpünüze basınç testi yaptırabilirsiniz. Test sonucuna göre 5 yıl daha kullanabilirsiniz.

Co2 tüp seçimi bütçenize ve kullanacağınız akvaryuma göre seçilmelidir. Bir kere alayım 1 yıl kafam rahat olur diyorsanız büyük bir tüp alabilirsiniz.

İkinci malzemenin regülatör’dür. Regülatör üzerinde iki adet sayaç bulunmaktadır. Biri basınç sayacıdır tüp içindeki karbondioksit miktarını gösterir, diğer sayaç ise tüpün içinden çıkan dakika başı karbondioksit miktarını gösterir. Regülatör üzerinde bulunan hava ayarı ile tüpün içinden çıkan karbondioksit miktarını ayarlamanız gerekmektedir en doğru ayar için tüpün tamamen açık olması gerekmektedir.

Bir diğer malzememiz pnömatik hortum ve pnömatik ince hava ayarıdır. Pnömatik malzeme kullanmamızın nedeni hava kaçırma ihtimalinin normal hortum ve hava ayarlarından çok daha az olmasıdır.

Sonraki malzememiz damla sayacıdır. Bu malzemeyi kullanma nedenimiz hortum içinden çıkıp suya giren karbondioksit i görebilmektir. Bu malzemeyi edinirken hem çek valf hemde damla sayacı olan modeli seçmek faydalı olacaktır.

Son malzememiz ise diffüzör dür. Difözür çıkan karbondioksitin maximum derecede çözülmesine ve daha iyi bir şekilde dağılmasını sağlar eğer difüzör kullanmazsak çıkan karbondioksit direkt olarak suyun üzerine çıkacak ve hiçbir işe yaramayacaktır. Maximum verim için kaliteli difüzör seçmek en doğrusu olacaktır.

difüzör

Co2 Regülatör Ayarı

Regülatör de yukarda bahsettiğimiz gibi 2 adet sayaç bulunmaktadır. Sayaçlar dan biri tüp içinde bulunan karbondioksit miktarını gösterirken diğer sayaç tüp içinden çıkan dakika başı miktarı gösterir. Bizim yapacağımız ayar ile her 50 litreye 1sn de 1 damla çıkacak şekilde ayarlama yapmamız gerekmektedir. Ayarı yaptık tamam deyip geçmemek gerekir çünkü hortum içinde kalan basınç farklı şekilde baloncuk çıkartabilir.

200 litrelik bir akvaryum için sn de 4 baloncuk çıkacak şekilde ayarlama yapmak gerekir.

Çıkan baloncuğun her 10 baloncuğu 1ml kadardır.

regülatör

Selenoid Valf Nedir

Selenoid Valf herhangi bir akışkan maddenin (hava su gaz yağ) elektiriksel biçimde çalışması olarak tanımlanabilir. Bildiğimiz üzere bitkiler gündüzler co2 tüketip o2 üretirler ancak geceleri tam tersidir. Ayrıca bitkiler ışığı gördükleri zaman fotosentez yapmaya başlarlar bizlerde akvaryum ışığı ile selenoid valfı birleştirip bitkilerimiz için maximum derece gelişme sağlayabiliriz. Ancak bunu şu şekilde ayarlamak gerekir bitkiler ışık gördüğü anca co2 ye ihtiyaç duyarlar ışık açıldığı anda co2 verilmeye başlanır ise akvaryumda co2 eksik kalabilir bu yüzden ışık açılmadan 2 saat kadar önce co2 verilmeye başlanmış olması gerekir.

Sürekli olarak co2 verilmesinin de bir sakıncası yoktur nasıl mayalı sistemde hiç bir zaman sistemi kapatmıyorsak bunda da aynısını uygulayabiliriz.

selonoid valf

 

Facebook Sayfamız

Youtube Kanalımız

Akvaristler Sosyal Medya Platformu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.